Educació

El curs escolar comença amb protestes a Roses i Tossa

L'escola Montserrat Vayreda farà una concentració i els alumnes de tercer del col·legi Ignasi Malé potser no començaran el curs

La FAPAC diu que perilla la gratuïtat total del transport escolar

El nou curs escolar començarà el dia 12 amb protestes per part de la comunitat educativa. A les protestes convocades de forma generalitzada a tot Catalunya en defensa del català com a llengua vehicular a l'escola, s'hi afegiran concentracions per denunciar situacions molt concretes, com les que es viuen a Roses pels barracons i a Tossa perquè se supera la ràtio d'alumnes per aula.

A Roses, l'associació de mares i pares d'alumnes (AMPA) de l'escola Montserrat Vayreda ha convocat una concentració a les 9 per reclamar que es construeixi d'una vegada un centre escolar d'obra ja que fa set anys que funciona amb mòduls prefabricats. “No pot ser que una cosa que ha de ser provisional es converteixi en definitiva”, diu Paqui Guijarro, presidenta de l'AMPA. Guijarro hi afegeix: “Que no ens maregin més. Amb Blanes, som el centre que fa més anys que està en barracons de tot Catalunya”. El professorat dóna suport a la protesta.

A l'escola Ignasi Malé de Tossa de Mar es plantegen que els alumnes de tercer de primària no comencin el curs perquè s'incompleix la ràtio. En els últims dies s'han matriculat més nens, és l'única escola del municipi, i hi ha un total de 58 alumnes de tercer. “Quan es passa de 57 s'ha de posar un mestre de reforç”, va explicar ahir el director de l'escola, Pep Herrero. L'escola està a l'espera de la resposta d'Ensenyament.

Transport escolar

La presidenta de la Federació d'AMPA de Catalunya, Imma Fuyà, va advertir ahir que el transport escolar per als alumnes que estudien en un altre poble o lluny de casa podria deixar de ser completament gratuït en alguns punts del país, perquè els consells comarcals no poden fer front a la despesa amb els diners que reben d'Ensenyament. El president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavi Sanllehí, va explicar que ha rebut una carta d'Ensenyament comunicant-los que els pares hauran de pagar entre 1,5 i 4 euros diaris pel transport no obligatori. El Consell Comarcal està pendent de saber quin import aportarà la Generalitat i després enviarà una carta als pares per informar-los. Els municipis afectats seran Figueres –que ja ha suprimit el transport no obligatori–, Castelló d'Empúries, Vilafant, Peralada i l'Escala. El president del consell del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, va expressar ahir que la voluntat d'aquesta institució i dels ajuntaments és mantenir totes les línies en funcionament sense que les famílies hagin de fer cap aportació. “S'han optimitzat al màxim totes les línies per salvar la situació”, va manifestar. Els consells de la Garrotxa, la Selva, el Ripollès i la Cerdanya no preveuen canvis.

LA XIFRA

1,5
euros diaris
que els pares podrien haver d'abonar, com a mínim, per cobrir les despeses del transport escolar.

Ortega no descarta el copagament

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que va visitar ahir el Consell Comarcal del Gironès, va dir que la prioritat del Govern és “mantenir el servei de transport escolar per damunt de la seva gratuïtat”. Ortega no va descartar, però, la possibilitat que calgui anar cap a un model de copagament, “en què les famílies que usen el servei n'assumeixin part del cost”. Ortega va afegir que “hi ha molts serveis que funcionen millor d'una manera consorciada, i el transport escolar n'és un exemple”. La vicepresidenta va reclamar que la gent prengui consciència “que tot té un cost i s'ha de pagar, i no som ni un país ric ni la nostra administració és rica”, i va assenyalar que cal “prioritzar” els serveis que s'ofereixen als ciutadans. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Gironès, Jaume Busquets, va dir que si no canvia res, aquest any podran mantenir els seus compromisos respecte al transport i als menjadors escolars.

j.n.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.