Educació

Barcelonès

Els pares sense guarderia rebutgen la solució de Trias

Reconeixen que l'Ajuntament els ha trucat, però diuen que els ha ofert places vacants en escoles que són molt lluny d'on viuen

La síndica de greuges proposa que se'ls subvencioni una plaça

Les més de 260 famílies que l'Ajuntament de Barcelona ha deixat sense una plaça d'escola bressol tot i tenir-la adjudicada han estat rebent durant les últimes setmanes trucades de responsables municipals d'Educació que els oferien una solució a la situació que van denunciar fa poc més d'un mes. L'oferta municipal, però, ha resultat ser molt diferent del que les famílies havien demanat.

Segons ha explicat a aquest diari Anna Busqué, una de les mares afectades, el consistori els ha ofert places que estaven vacants i ha dividit l'oferta per edats: en el cas dels lactants, es pot optar a places a Ciutat Vella, i per als que caminen només se n'ofereixen a Sant Martí o Vallvidrera, tot i que 200 de les famílies afectades viuen a Gràcia. “Són solucions no viables, molt allunyades del que nosaltres vam demanar, i vol dir que ens ofereixen el que els sobra.” Entre altres solucions, les setanta famílies que s'han organitzat com a col·lectiu proposaven una plaça en alguna escola propera –ja sigui pública o concertada–, el finançament d'altres solucions o l'adequació de nous locals. Segons Busqué, de totes les famílies entrevistades només tres han acceptat la proposta municipal.

Les famílies afectades havien de tenir plaça a les escoles bressol Jaén i Caspolino, al barri de Gràcia, i Els Patufets, al carrer Navas. Tenien la plaça confirmada des del juny passat, però al setembre les famílies van rebre una carta de l'Ajuntament en què se'ls deia que no disposarien de plaça. La raó que se'ls va donar va ser que els equipaments no estarien acabats aquest curs.

Crítica de la síndica

La síndica de greuges, Maria Assumpció Vilà, va emetre ahir una nota en què comunica que ha rebut en l'últim mes 21 queixes de famílies en aquest sentit. Vilà dóna la raó a l'equip municipal actual i lamenta que el govern de Jordi Hereu oferís 263 places per aquest curs, quan no era segur que els centres obrissin en les dates previstes. Vilà creu que el consistori ha de donar a aquestes famílies una solució amb una certa celeritat i suggereix que se'ls ofereixi una plaça en altres escoles públiques o que se'ls subvencioni en part l'estada en una escola privada fins que s'acabin de construir els centres adjudicats. La síndica també vol saber si l'Ajuntament va actuar amb oportunitat i prudència a l'hora d'oferir matrícules per a les esmentades escoles.

El problema d'aquestes famílies ha coincidit en el temps amb l'anunci del nou govern municipal de CiU de no construir més escoles bressol municipals a Barcelona i d'apostar per la concertació amb centres privats.

LA XIFRA

3
de les famílies
afectades –en són més de 260– han acceptat la solució que els ha ofert l'Ajuntament.

LA FRASE

A famílies de Gràcia els han ofert places a Sant Martí o a Vallvidrera
Anna Busqué
Mare i representant de les famílies afectades
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.