Educació

educació

Uns mil estudiants gironins protesten per les retallades

Alumnes de la UdG i d'instituts de la demarcació fan vaga i es manifesten per Girona fins a la seu de la Generalitat

Els manifestants van bloquejar l'entrada a les facultats de Lletres i Educació

La Universitat de Girona va viure ahir una jornada de vaga contra les retallades que la Generalitat està duent a terme en Educació. Més d'un miler d'estudiants de la Universitat, així com alumnes d'instituts de secundària de diversos centres de la demarcació, van participar en la manifestació que es va fer ahir al migdia. Els estudiants van concentrar-se a la plaça de Sant Domènec, davant de l'edifici de les Àligues, seu del rectorat de la UdG, on van entrar per fer sentir la seva protesta. Des d'aquest punt van baixar fins a la plaça Independència i van obligar a tallar el trànsit de l'avinguda Jaume I fins a l'antiga seu d'Hisenda de Girona, i d'allà a la seu de la Generalitat, a l'antic hospital de Santa Caterina. En aquest punt, els manifestants es van asseure davant de l'entrada i van llegir manifestos contra la política de retallades del govern de la Generalitat, i a favor d'una “Universitat pública i de qualitat”. Els estudiants van dir també que no se senten ben representats pel Consell d'Estudiants i els altres òrgans de govern que dirigeixen la institució.

Bloquegen facultats

Un centenar d'universitaris van passar la nit de dimecres a dijous a dins la Facultat de Lletres. De bon matí van desallotjar la seu universitària però van bloquejar-ne l'entrada amb contenidors, cadenats i cadenes i van fer guàrdia a la porta per evitar que hi entrés ningú. Van fer el mateix a la Facultat d'Educació i Psicologia, que és a pocs metres de la de Lletres. Aquest fet va evitar que el personal de la Universitat, com també els alumnes que no volien fer vaga, poguessin entrar a les aules.

La vicerectora d'estudiants, M. Rosa Tarradellas, va mostrar el seu rebuig a aquesta mesura de pressió dels estudiants i va reclamar que es respectés el dret a no seguir la jornada de protesta. Pel que fa a als motius que han portat els estudiants a la vaga, Tarradellas va assegurar que comparteix la inquietud dels alumnes sobre l'impacte que poden tenir les retallades en la qualitat de l'ensenyança i que la seva obligació és mirar de garantir-la amb tots els recursos disponibles. A les facultats situades a Montilivi, la vaga va ser seguida “parcialment”, segons els portaveus del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans de la UdG.

LA XIFRA

2
dies ha durat la protesta. La vaga era ahir, però el dia abans es van fer xerrades i debats sobre el model educatiu i les retallades.

Barcelona es col·lapsa

Els estudiants van aconseguir col·lapsar Barcelona i rodalia amb talls als carrers i a les carreteres d'accés a la Universitat Autònoma (UAB), al Vallès, que van provocar retencions. La vaga va tenir un seguiment desigual, amb més participació a l'Autònoma i a la Universitat de Barcelona (UB) que a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i en algunes facultats més que en altres. En tot cas, moltes aules de les universitats públiques van quedar buides. Segons l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), la vaga va ser seguida per un 65% dels estudiants dels instituts públics i un 90% dels universitaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.