Educació

Garraf

Escolars i futurs emprenedors

creativitat

L'Ajuntament de Vilanova impulsa un projecte pioner per ensenyar als infants com desenvolupar empreses

Aquest curs escolar s'aplicarà a 538 alumnes d'educació infantil i primària de la ciutat

Potenciar l'enginy i el treball en equip dels infants és l'objectiu d'aquesta iniciativa

Per fomentar l'emprenedoria no cal esperar a la universitat, ni al batxillerat, ni tan sols a l'ESO: fins i tot els alumnes d'educació infantil poden aprendre els valors que implica crear una empresa. Aquest és el punt de partida d'Emprendre a l'escola, un programa pioner impulsat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú que des de fa dos anys s'està estenent per les aules de la ciutat i d'altres municipis del país. Potenciar l'enginy i el treball en equip dels infants perquè de grans tinguin més eines per aplicar als negocis és l'objectiu de la iniciativa. En la tercera edició participen 538 alumnes de vuit escoles diferents de la capital del Garraf.

Un bon projecte empresarial

Els mots creativitat, esforç i cooperació omplen els tres murals que els alumnes de primer i segon de primària de l'escola Llebetx revisen aquests dies. Cal que quedi ben clar quines són les bases d'un bon projecte empresarial, i els nens i les nenes han d'explicar el significat de cadascuna de les paraules a la resta de companys. A banda de decidir en quin projecte centraran els esforços, han d'acordar a què destinaran els beneficis (l'any passat, els guanys es van repartir en gelats). “La veritat és que els nens s'impliquen fins al coll”, sosté Rosa Aragonès, una de les mestres. L'escola va participar per primer cop en el programa l'any passat amb un projecte dedicat a la venda de plantes i guarniments, i va resultar “un èxit absolut”.

Un dels trets diferencials d'aquest programa és que l'emprenedoria no s'imparteix com una sola matèria, sinó que s'explica en les diferents assignatures que cursen els infants, permetent que interrelacionin els coneixements en un ventall més ampli que va des de les matemàtiques al medi natural o les classes de plàstica.

La formació d'Emprendre a l'escola està homologada pel Departament d'Ensenyament, i ajuntaments de municipis com ara l'Hospitalet de Llobregat, Mollet del Vallès o Lleida s'han interessat en la seva aplicació. Per a la directora dels serveis territorials d'Ensenyament a les comarques de Barcelona, Montserrat Llobet, “l'actitud s'educa a l'escola i això inclou l'esforç i el fet de generar confiança en un mateix”, dos trets claus “en una persona emprenedora”.

La iniciativa també rep el suport del sector empresarial, que es mostra entusiasmat. “És molt important que els nens aprenguin la cultura del fracàs; el finançament es troba quan un s'ha equivocat vàries vegades”, s'assegura des de l'Associació d'Empresaris del Garraf, l'Alt i el Baix Penedès. De pas, el sector reclama que, des de ben petits, els infants aprenguin que els empresaris no són tan dolents com els pinten. Ho corrobora el gerent de l'Institut Municipal d'Educació i Treball de Vilanova, Salvador Baig: “Si no hi ha empresaris, no hi ha empresa, i si no hi ha empresa, no hi ha treball”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.