Educació

Cooperació

La UdG aporta estudiants a causes altruistes

Estudiants solidaris

Un projecte de la UdG promou la implicació dels estudiants en causes solidàries a canvi de sis crèdits

Els primers mesos han permès constatar l'interès dels que ja ho han provat a continuar col·laborant

En un trimestre hanparticipat en les activitats solidàries més de 300 alumnes

La Universitat de Girona ha posat en marxa un projecte per promoure el voluntariat entre els seus estudiants. Des de l'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament, conscients del gran capital humà que hi ha a la Universitat de Girona, amb gairebé 15.000 alumnes, van buscar la fórmula per incentivar el voluntariat en activitats solidàries, ja siguin puntuals o projectes de mitja i llarga durada. Els alumnes que participin en algun dels programes que es promouen, podran obtenir fins a sis crèdits, si participen en 150 hores de formació desglossades en un curs de formació teòrica de 25 hores i 125 hores de pràctiques.

Per donar-hi contingut, van posar-se en contacte amb entitats de la demarcació a fi d'oferir-los col·laboració en aquest projecte de voluntariat. Ho han concretat amb una trentena d'entitats. La majoria de les comarques gironines, tot i que també hi participa alguna de la demarcació de Barcelona. L'Oficina no interfereix en la feina que fan aquestes entitats, sinó que es limita a aportar-hi els voluntaris que necessiten per a les seves campanyes o actes. A canvi, demanen una valoració de la participació de l'estudiant que elaboren l'entitat cooperant i el propi alumne per avaluar les competències desenvolupades. Els universitaris poden participar en diferents projectes, sumant hores fins a assolir els crèdits que s'ofereixen.

A petició de les associacions, l'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament penja a la seva web (a www.udg.edu hi ha un enllaç al lloc de cooperació) l'anunci amb els detalls de la tasca a desenvolupar, la durada de l'activitat i els crèdits que es poden obtenir participant-hi. N'hi ha de diferents tipus: participacions puntuals (com per exemple en la Nit del Voluntariat o a La Marató de TV3), o projectes vinculats a la prevenció de la salut, acompanyament l'escolarització, activitats amb gent gran, suport a entitats de persones amb discapacitació, projectes de sostenibilitat, treballs a les presons o en centres de menors, etcètera.

Alta participació

El grau d'implicació dels alumnes ha sorprès els mateixos promotors del projecte. En només un trimestre han participat en diferents activitats solidàries més de tres-cents alumnes, dada que la vicerectora de la UdG, M. Rosa Terradellas, considera “molt positiva”. De manera més detallada, cent vint-i-tres alumnes han participat en activitats de mitja i llarga durada, i cent vuitanta-cinc en activitats puntuals. Aquesta participació ha estat en trenta entitats amb el següent perfil: set es dediquen a les persones amb discapacitació, tres a la sostenibilitat, tretze en l'àmbit social i set més en educació. S'han ofert, en total, fins ara, més de quaranta activitats diferents.

Es podria pensar que els alumnes participen en les activitats no pas amb un ànim purament solidari o altruista, sinó simplement per obtenir els crèdits. La vicerectora és categòrica en aquest aspecte: “Molts s'apunten al curs de formació en cooperació com es podrien apuntar a altres activitats que també atorguen crèdits, com per exemple, teatre. Per tant un mínim desig de fer activitats solidàries ja hi és. Però un cop ho han provat, noten que s'enriqueixen humanament, que creixen, i molts volen repetir.” La prova està en la mateixa web de l'oficina de cooperació, en què hi ha una sèrie de vídeos d'alumnes que han passat per l'experiència exposant què ha significat per a ells. Terradellas considera, a més, que tant la formació com l'experiència en activitats solidàries són una part fonamental de la formació que les universitats modernes han d'oferir als seus estudiants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.