Educació

ENSENYAMENT

El rebuig a les retallades s'estén al sector educatiu

Una seixantena de membres del PAS de la UdG passen la nit a l'edifici del rectorat perquè veuen amenaçats els seus drets

Centres de Girona, Maçanet i Salt convoquen actes de protesta

Molt habituals en hospitals i centres de salut, les queixes per les retallades en el sector públic van arribar ahir a escoles, instituts i espais de la Universitat de Girona (UdG). El sector educatiu de les comarques gironines va voler fer públic el rebuig pel deteriorament dels seus drets. La jornada de protesta es va completar amb la tancada d'una seixantena de membres del personal d'administració i serveis (PAS) de la UdG a la sala de juntes i la de reunions del rectorat, a la plaça Sant Domènec.

La seixantena de representants d'aquest col·lectiu ocupa des d'ahir a les vuit del vespre l'edifici del rectorat. Han instal·lat sis tendes de campanya al pati, com a mesura de protesta, perquè veuen molt a prop el desmantellament del sistema públic. “S'estan carregant els drets adquirits fa més de vint anys”, va afirmar la presidenta del PAS funcionari de la UdG, Anna Piña, al final de l'assemblea d'ahir al pati del rectorat, a la qual hi va assistir prop de cent persones.

Al matí una seixantena de treballadors, entre educadors de l'escola bressol El Tarlà; mestres del col·legi Dalmau Carles, i professors de l'IES Santa Eugènia, es van concentrar a Girona. “Ens hem posat d'acord per mostrar el nostre malestar per les retallades en serveis socials”, va dir el professor Joan Gratacòs, en nom de la comunitat de professors indignats de l'IES Santa Eugènia, després de l'acció simbòlica.

A Salt, tots els professionals dels centres educatius i les AMPA estaven cridats a fer una tancada de dues hores, ahir al vespre, a l'institut Salvador Espriu. Es va passar un audiovisual sobre les retallades i es va fer una assemblea per aportar idees per a futures mobilitzacions. També estava previst fer-hi un taller de pancartes.

Un centenar de mestres i pares del CEIP Sant Jordi de Maçanet de la Selva es van trobar ahir a la tarda a l'escola per parlar sobre les retallades i els seus efectes en l'educació. La trobada, en format d'assemblea, va tenir el suport de la direcció del centre. “Estem units per lluitar contra la retallada i començarem per temes que ens toquen de molt a prop, com ara la reutilització de llibres”, va explicar després de l'assemblea una mestra de l'escola.

‘Enterren' drets socials

Uns vint treballadors de la funció pública, finalment, van concentrar-se ahir davant l'edifici de la Generalitat a Girona amb l'objectiu d'escenificar l'enterrament dels drets socials. Anaven de dol i volien encendre torxes i espelmes, però el vent va dificultar l'acció. CCOO, UGT i IAC-CATAC van ser els sindicats convocants.

Matrícules no gratuïtes per al PAS

En l'assemblea d'ahir, la presidenta del PAS funcionari, Anna Piña, va explicar que el personal d'administració i serveis de la UdG ja és víctima, des de fa dues setmanes, de les retallades en els seus drets. Piña es va referir al fet que els membres del PAS han deixat de tenir la matrícula gratuïta per als graus, tant de la UdG com de la resta de centres públics universitaris, incloent-hi la UOC. La UdG n'ha retirat la gratuïtat, que formava part del fons d'acció social que tenen el PAS. Piña va justificar la tancada del PAS al rectorat en dos sentits: per la llei de pressupostos de la Generalitat, l'aprovació de la qual segurament s'endarrerirà, i per la “passivitat” del rectorat de la UdG. “No hi ha compromís que hi haurà negociacions i trobem a faltar el lideratge de la rectora”, va sostenir Piña.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.