Educació

Estudiants i treballadors de la UdG impedeixen el consell de govern

Els manifestants reclamen més “consens”

La rectora es compromet a definir un calendari de reunions a partir de la setmana que ve amb cadascun dels centres docents i amb tots els col·lectius

Una trentena d'estudiants, personal d'administració i serveis (PAS) i personal docent investigador (PDI) de la Universitat de Girona (UdG) han irromput aquest dijous al matí a la sala de l'Escola Politècnica on s'estava celebrant la reunió del consell de govern. Els representants dels tres col·lectius, que reclamen més diàleg i consens, han entrat a la sala amb cartells que protestaven contra la “privatització” de l'ensenyament superior i que exigien: “Construïm la universitat que volem”. Entre altres, els manifestants s'han mobilitzat perquè es preveia aprovar que els professors a temps complet fessin més hores pel mateix sou.

Cap a les deu del matí, la rectora, Anna Maria Geli, ha suspès el consell de govern i l'ha posposat al mes de març. Geli ha abandonat la sala amb crits que reclamaven la seva dimissió.

Segons ha explicat el coordinador del consell d'estudiants, Isaac Pérez, ahir a la nit van fer arribar una carta a la rectora demanant que ajornés el consell de govern perquè consideraven que alguns dels punts, prou importants com per aprovar-los amb “consens”, no havien estat prèviament debatuts per la comunitat universitària. També l'advertien que, si no se suspenia la reunió, hi haurien mobilitzacions.

Els punts més polèmics

En la carta dirigida a la rectora, s'esmentaven els punts que calia debatre de nou perquè afectaven “directament” a la “qualitat de l'ensenyament”, i determinaven la “supervivència de la UdG com a universitat pública i de qualitat”. Concretament, feien referència al règim de governança, l'assignació de recursos docents i la normativa acadèmica.

Des del consell d'estudiants, s'advertia que aquestes mesures suposaran una reducció d'entre un 25 i un 50% de les hores de classe, la no contractació de personal associat i un encariment del preu de la matrícula i les taxes, entre altres. A més, es rebutjava que s'aprovessin com a una “imposició”.

Els estudiants també s'han queixat que el rectorat els va enviar els punts de l'ordre del dia del consell una setmana abans que se celebrés. El document tenia una extensió de més de 200 pàgines, fet que els va dificultar l'estudi de les propostes.

Un nou calendari de reunions

La rectora ha explicat posteriorment als mitjans de comunicació que la voluntat dels membres del consell era no debatre els punts polèmics assenyalats pels estudiants i continuar amb la reunió per tractar temes “essencials” per al funcionament del centre i per assegurar la “viabilitat dels estudis del proper curs”.

La rectora ha assegurat que els punts inclosos ja s'havien debatut en els darrers mesos amb els degans, directors de diferents departaments, altres col·lectius i sindicats. De totes maneres, ha reconegut que si hi ha aspectes que no s'han tractat amb prou informació està disposada a tornar-ne a parlar. Geli s'ha compromès a definir un calendari de reunions a partir de la setmana que ve amb cadascun dels centres docents i amb tots els col·lectius.

Uns fets “injustificables”

A primera hora de la tarda, la universitat ha enviat un comunicat en què s'ha qualificat el “bloqueig” d'acte “injustificable”, que calia emmarcar en el context global de “greus dificultats que afecten directament al conjunt del sistema universitari i la societat”. També s'ha insistit en la idea que la universitat ha de ser un “espai de respecte i tolerància”, on ha de prevaldre l'ús de la paraula i el diàleg.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.