Educació

Alumnes i personal retreuen a Geli que no defensi la UdG

Estudiants, PAS i PDI no es resignen a acatar les retallades del rectorat i treballen per articular la protesta

Els tres col·lectius es concentraran avui junts i presentaran el seu pla abans del consell de govern del març

Neix el web jonoacato.com, que vol aglutinar les protestes

El Consell d'Estudiants, el personal d'administració i serveis (PAS) i el personal docent i investigador (PDI) de la Universitat de Girona (UdG) van fer front comú ahir en les crítiques a la gestió de la rectora, Anna Maria Geli. Estudiants, PAS i PDI no es resignen a acatar les retallades que proposa el rectorat i retreuen que Geli no defensi l'autonomia de la institució. “Si hi ha afectacions excepcionals, no pot haver-hi els mateixos canals de diàleg que s'han demostrat ineficaços”, va dir el coordinador del Consell d'Estudiants, Isaac Pérez, en l'assemblea d'ahir al migdia a l'Escola Politècnica Superior (EPS).

El professorat i l'alumnat de la UdG esperen que hi hagi diàleg en les negociacions de les properes setmanes amb el rectorat. La UdG veurà retallat en un milió d'euros el pressupost d'aquest any i, respecte al 2010, tindrà 10,5 milions menys. Que la situació requereix sacrificis ho sap tothom. Però els estudiants diuen que Geli i el seu equip no els volen escoltar. “Un diàleg és la interacció entre dues persones; si no, és propaganda”, va dir Pérez.

Proposta que Geli plegui

En el torn obert de paraules, en la part final de l'assemblea, hi va haver la proposta de demanar la dimissió de la rectora. Segons el reglament de la UdG, fa falta un terç dels membres del claustre per demanar que faci una convocatòria extraordinària i incloure la destitució de Geli en l'ordre del dia. Ara hi ha eleccions al claustre i la seva configuració es coneixerà d'aquí a un mes.

El que sí que és una realitat i no una proposta és la creació del web jonoacato.com, mitjançant el qual el Consell d'Estudiants vol aglutinar accions concretes de protesta. Isaac Pérez va ser ahir molt combatiu i va instar representants dels tres col·lectius a fer un pas endavant i articular accions de protesta mitjançant el nou web.

De moment, els estudiants, el PAS i el PDI han acordat fer reunions sectorials i trobar-se una altra vegada el dijous 15 de març, probablement al mateix escenari d'ahir, la sala d'actes de l'Escola Politècnica. Tenen la intenció de presentar el seu pla en les reunions amb dirigents del rectorat abans del consell de govern de finals de març. El PAS, però, està pendent sobretot de la llei d'acompanyament dels pressupostos. Els tres col·lectius es concentraran junts al rectorat (a les 12) en la jornada de vaga.

La representant del professorat docent i investigador laboral, Fabiola Vilaseca, va ser més conciliadora que Pérez. Vilaseca va explicar que el decret de Rajoy, que no preveu cap contractació en el servei públic; la llei d'acompanyament de pressupostos i el nou pla Serra Hunter signifiquen un empitjorament clar en les condicions del professorat de la UdG. El pla Serra Hunter permet la intervenció de la Generalitat en la selecció del personal acadèmic, sobretot en les universitats de més endeutament.

Salvadó ataca

En l'assemblea d'ahir, va prendre la paraula la degana de la Facultat de Ciències, Victòria Salvadó, que va ser ovacionada abans d'intervenir. Dilluns Salvadó ja havia criticat la gestió de la UdG i la falta d'una anàlisi acurada a l'hora d'aplicar les retallades. Ahir va atacar per segon cop. Salvadó va dir que el vicerector de política acadèmica [Francesc Feliu] s'havia negat a reunir-se amb els degans per parlar de retallades. A més, Salvadó va afegir que el president del Consell Social, Albert Bou, comprèn les seves queixes, però li havia dit que l'únic òrgan capaç d'articular els nous plans acadèmics és el consell de govern.

Jiménez vol més diàleg

D'altra banda, el degà de la Facultat d'Educació i Psicologia, Paco Jiménez, coincideix amb Salvadó que algunes de les anàlisis dels degans han estat desateses pel rectorat, però és partidari de no ficar cullerada en els plans docents d'altres centres. Jiménez acaba mandat d'aquí a uns dies. Jiménez, que serà rellevat per Josep Maria Serra, entén que els agents de la UdG haurien de ser capaços de dialogar més i d'acordar un full de ruta. Troba que al PAS i al PDI se'ls ha de retallar poc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.