Educació

Itziar Franco

L'entrevista

“Amb el massatge es crea un espai únic amb el teu fill”

Quins beneficis té el massatge infantil?

La gent sobretot coneix els beneficis físics, saben que el massatge a la panxa va bé per als còlics i el restrenyiment, però desconeixen el més important: l'espai que es crea entre qui fa el massatge, que acostuma a ser la mare, i el nen.

I com és aquest espai?

És com una bombolla, un espai de molta intimitat, en què el llenguatge que s'utilitza és el del tacte, un llenguatge que el nen coneix molt bé, perquè els infants són pura pell durant molts anys. És un espai on la mare pot mirar el nen durant molta estona, apreciar el que fa, com s'expressa, què li agrada. El benefici més gran del massatge infantil és la connexió emocional que es crea amb l'infant. A més, també és molt gratificant per a les mares. Les classes són també un lloc en què les mares comparteixen les preocupacions i dubtes amb altres mares.

Quin és el millor moment del dia per fer un massatge a un nadó?

El marca el nen. Ha d'estar predisposat a interactuar, a comunicar-se, ha d'estar despert i no tenir gana. Per tant, pot ser al matí, a la tarda o al vespre. També ha de ser un moment que li vagi bé a la mare. Moltes mares aprofiten després del bany per posar l'oli al seu fill i fer-li el massatge.

I quant de temps ha de durar?

No es pot calcular. Depèn molt de l'infant: pot durar dos minuts, cinc o mitja hora. El més habitual és que a mesura que el nen va creixent vagi augmentant el temps del massatge perquè ja és una cosa que coneix i es deixa fer.

És important saber-ne la tècnica?

La tècnica és important perquè tots els moviments provenen de la tradició hindú i sueca, i del ioga, i és una tradició mil·lenària que està demostrat que beneficia els nadons. Però és més important descobrir el que s'amaga darrere del massatge infantil, aquest espai de comunicació emocional.

Quan parlem de massatge infantil pensem en nadons, però se'n poden fer a infants més grans?

El massatge és per a tota la vida. De fet els moviments que ensenyem són els mateixos que es fan a nens més grans però amb algunes adaptacions, perquè el cos va creixent. A partir dels nou mesos, quan els infants aprenen a gatejar, no s'acostuma a fer-los massatges perquè necessiten moure's. Però, després, a partir dels dos anys i mig, es pot reprendre el massatge a través d'objectes (plomes, pilotes, papers), i contes i cançons que es fan sobre la pell.

A tots els infants els agrada que els facin massatges?

Hi ha nens que han tingut vivències fortes, que han nascut prematurament o que han estat adoptats, i que, per tant, han viscut un abandonament, que sí que tenen un cert rebuig al contacte íntim, sobretot en zones del cos que són molt sensibles, com ara el pit, on es guarden les emocions, però és bo treballar-ho per ajudar-los a treure aquest dolor de dins.

És educadora de massatge infantil i membre de l'Associació Espanyola de Massatge Infantil. Fa set anys que fa classes, ara al centre cívic Casa Sagnier de Barcelona, on ensenya les mares com fer massatges als seus nadons.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.