Educació

educació

Un total de 28 instituts han demanat jornada intensiva

El debat s'ha tornat a reobrir i es presenta polèmic per les propostes completament divergents que defensen professors i pares

La FAPAC defensa mantenir la jornada partida

Vint-i-vuit instituts de les comarques gironines han demanat, fins ara, al Departament d'Ensenyament fer jornada intensiva, segons dades del sindicat de professors Aspepc-Sps. Es tracta de pràcticament la meitat d'instituts que hi ha a la demarcació, més d'una seixantena. En onze casos, la petició consta com a denegada; en setze casos, en tràmit, i en un cas, sense resposta. En tots els casos la sol·licitud la va fer la junta de directors de secundària.

La voluntat, majoritària, del professorat de fer jornada continuada a l'ESO topa frontalment amb el posicionament que, ara per ara, manté la FAPAC, que aposta clarament per continuar fent jornada partida. El president de la FAPAC a Girona, Jaume Soler, lamenta que les organitzacions sindicals fonamentin la petició de la jornada intensiva amb arguments d'estalvi econòmic. “Si es demostra que la jornada intensiva redunda en una millora dels resultats acadèmics dels nostres fills, aleshores en podem començar a parlar, però per criteris purament econòmics, no”, va afirmar Soler. En aquest sentit, Soler va indicar que caldrà valorar els resultats de prova pilot que es va posar en marxa a Catalunya sobre la jornada intensiva, i en la qual participa l'IES Hostalric, a l'hora de prendre una decisió sobre aquest tema.

Per la seva banda, Xavier Diez, de la Ustec-Stes, defensa que les retallades que viu el professorat ha fet aflorar una aspiració que comparteix el 85% dels docents de secundària i que fins ara no s'havien atrevit a verbalitzar. Segons Diez, la jornada intensiva no únicament “compensaria” les retallades de què han estat objecte els professors, sinó que ajudaria a disminuir el nivell de conflictivitat que hi als instituts, “i que es concentra en l'última hora de la tarda”, i permetria treure pressió als joves, que disposarien de més temps per estudiar a casa.

LA XIFRA

11
centres
de secundària van rebre una resposta negativa a la petició de fer, ja aquest curs, jornada intensiva.

LA FRASE

Si es demostra que pedagògicament és millor fer un horari seguit, aleshores en podem parlar
Jaume Soler
president de la fapac a la demarcació de girona

L'IES d'Hostalric, l'únic amb horari compactat

L'institut d'Hostalric va recuperar aquest curs, per mitjà de la prova pilot d'Ensenyament, l'horari compactat del qual va gaudir durant dos cursos, amb bons resultats, i que l'exconseller Ernest Maragall va suprimir, una decisió que va aixecar protestes.

La FAPAC no veu viable un canvi generalitzat

La FAPAC manté que, atesos que els informes sobre rendiment acadèmic no aporten resultats concloents, i atesa la crisi i els horaris laborals existents, no és viable ni raonable fer un canvi generalitzat del model de jornada a l'ESO.

Catalunya, l'únic territori on es fa jornada partida

Catalunya és l'única comunitat autònoma de l'Estat espanyol on es fa jornada partida a la secundària obligatòria. Un argument, aquest, que els sindicats també fan servir al seu favor a l'hora de demanar la jornada intensiva. I de fet el rendiment acadèmic d'altres llocs on està implantada la jornada intensiva és, d'acord amb els resultats de les proves PISA, millor que a Catalunya. I tot i que és un plantejament minoritari, hi ha alguns centres de primària, sobretot en zones rurals, partidaris de l'horari seguit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.