Educació

Escola obté el compromís d'Educació de no suprimir els actuals programes d'immersió

L'entitat es reuneix amb la consellera en les rondes prèvies a l'elaboració del nou model educatiu trilingüe que el govern valencià confia enllestir abans de l'estiu

Catalá diu que no es canviaran les coses que han funcionat bé”

La conselleria d'Educació ha rebut aquest dijous el president i representants d'Escola Valenciana en una reunió emmarcada en les rondes prèvies que el departament està duent a terme amb la comunitat educativa per tal d'arribar al màxim consens davant l'aprovació del nou model educatiu que el govern valencià vol impulsar a partir del curs vinent.

L'anunci del decret del nou model únic trilingüe, ara farà un any, va ser fortament contestat per la comunitat educativa en entendre que suposava la supressió de facto dels actuals programes optatius d'immersió lingüística en valencià (PIL), els programes d'ensenyament en valencià (PEV) i els programes d'incorporació progressiva del valencià (PIV). El model únic anunciat per l'anterior conseller, Alejandro Font de Mora, suposava impartir fins un 33% de les assignatures en valencià, un 33% en castellà i un 33% en anglès.

La contestació social ha anat modificant la proposta fins flexibilitzar-la, tal com han anat anunciant els consellers que han succeït Font de Mora. Segons les darreres informacions del departament, el decret contemplarà dos programes, un majoritàriament en castellà i l'altre majoritàriament en valencià. Ambdós garantiran impartir una assignatura com a mínim en anglès que no pertanyerà a cap àrea o matèria lingüística.

Sí funcionen

La consellera M. José Català ha manifestat aquest dijous després de reunir-se amb Vicent Moreno que el nou model “no canviarà res” i que no modificarà els actuals programes en marxa. “No anem a trencar amb les coses que han funcionat bé fins ara”, ha dit Català, que ha assegurat que la incorporació de l'anglès serà “progressiva”. La consellera ha afegit que es començarà per infantil amb important presència de l'anglès per fer la immersió progressiva. La consellera també ha assegurat que té disposició a negociar la catalogació lingüística dels docents, tal com ha proposat Escola Valenciana. Educació començarà ara amb les taules sectorials i de pares per poder tenir enllestit el decret per ser incorporat al DOCV al juliol. Segons la consellera es començaria a aplicar al setembre a infantil.

Català ha valorat positivament la reunió amb Escola Valenciana i ha remarcat que la conselleria té la voluntat de “consensuar” el nou model amb la comunitat educativa. Vicent Moreno, al seu torn, ha valorat molt positivament la reunió i ha agraït que se'ls tinga presents en les negociacions. Moreno ha assenyalat que el departament ha garantit que no modificarà els actuals programes i ha manifestat que en les pròximes matriculacions “res no canviarà, no es canviaran els noms dels programes”. Escola Valenciana també ha manifestat que mai ha estat en contra del model plurilingüe “però s'ha de tenir clar que començant pel valencià s'arriba a les altres llengües”. Moreno ha conclòs que l'anglès es pot introduir de manera progressiva però sempre amb la capacitació adequada dels docents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.