Educació

Maresme

Guardiola per educar

Professors, famílies i alumnes del tercer institut de Pineda faran una col·lecta per “col·laborar” en la construcció del nou edifici

Diumenge faran una acció reivindicativa

Les promeses incomplides de construcció de nous centres educatius a Catalunya malauradament ja no són cap novetat. Sí que ho són, però, les respostes sorgides des de la comunitat educativa, que no es resigna a acumular més retard en unes instal·lacions que en molts casos són d'extrema necessitat. A Pineda, professors, famílies i alumnes del tercer institut del municipi han decidit prendre la iniciativa i organitzar per diumenge, a la cèntrica plaça de les Mèlies, un primer acte obert a la resta de la ciutadania amb què es vol donar a conèixer la problemàtica que arrossega el centre i, alhora, aportar imaginatives solucions per resoldre-la o, com a mínim, per intentar-ho.

Segons explica la tresorera de l'AMPA de l'institut Pineda, Cristina Clos, la proposta en format festa –a la qual s'ha convidat formalment la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau– inclourà accions amb “un marcat to irònic” com ara tallers per fer totxanes amb les quals “construir simbòlicament l'edifici” i la recollida de diners de manera voluntària entre els visitants. “Totes les aportacions econòmiques les enviarem a la conselleria com a col·laboració directa de la gent de Pineda en el pressupost necessari per poder començar l'edifici”, assenyala, i hi afegeix: “Estem disposats a això i a molt més.” També han recollit unes 1.200 signatures i afirmen que no descarten fer accions més contundents perquè se'ls escolti.

La història del tercer institut de Pineda és rocambolesca. Nascut com a centre el curs 2006/2007, es va situar provisionalment en uns locals sobre un centre comercial. Després es va traslladar a les instal·lacions actuals, que també són provisionals i on es va ocupar l'espai que havia deixat lliure una escola de primària que també les havia passat magres abans no havia aconseguit un edifici propi. L'octubre del 2010, la Generalitat va anunciar que s'havia adjudicat les obres de construcció del centre en uns terrenys cedits per l'Ajuntament a la zona de Can Cornet i amb un cost de 4 milions d'euros. Fins i tot, l'abril del 2011 tècnics del Departament d'Ensenyament van presentar oficialment a la comunitat educativa un projecte que havia d'estar enllestit el curs vinent. El canvi de govern a la Generalitat i les retallades pressupostàries van fer caure de la llista d'inversions el centre, tot i que, segons diuen des del govern català, “es troba en el catàleg de prioritats”.

I què en diuen els polítics locals? Tots coincideixen a destacar que no es pot retardar més la construcció del centre educatiu, i han traslladat la petició als seus representants parlamentaris perquè la defensin. Tot i això, és terreny abonat per als retrets. En aquest sentit, mentre que CiU recorda que el projecte presentat per l'anterior govern tripartit no va tenir mai una partida econòmica real que l'acompanyés, el PSC critica que la consellera Rigau es dediqui a anar anunciant noves escoles al municipi veí de Calella, on governa CiU, quan encara no ha resolt els centres pendents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.