Educació

La suspensió del transport marcarà la jornada escolar

USTEC-STEs demana a Ensenyament que els diners que es descomptin als docents que s'afegeixin a la vaga es destinin als pressupostos dels centres

Hi ha una situació d'emprenyament general entre el professorat
Una part del col·lectiu es mobilitzarà “per imperatiu moral”

L'aturada de pràcticament el 100% del transport escolar que el sindicat USTEC-STEs vaticina per dijous afectarà el funcionament dels centres educatius de la demarcació que tenen aquest servei i aturarà les escoles rurals. Això, juntament amb el seguiment de la convocatòria de vaga per part dels docents de primària, secundària i personal administratiu, farà que l'anormalitat sigui la tònica dominant en un 75% dels centres públics, segons preveu la USTEC-STEs, sindicat majoritari a l'ensenyament. I és que, segons va raonar Xavier Díez, de la USTEC, als motius de caràcter general –la retallada dels drets laborals que suposa la reforma– s'afegeixen els propis del sector, com ara la reducció en un 14% de la partida pressupostària destinada a Ensenyament en els últims dos anys, la pèrdua del poder adquisitiu d'un 20% que ha experimentat el col·lectiu docent en el mateix període i, en paral·lel, l'augment d'un 20% de la jornada lectiva. “Al principi érem escèptics respecte de la repercussió que podria tenir aquesta vaga perquè en els últims dos anys s'han fet fins a cinc convocatòries”, va exposar Díez, que va afegir que aquesta percepció canvia cada dia que passa i que en aquests moments “hi ha una situació d'emprenyament general” que mobilitzarà molts professors. “L'ambient de vaga cada cop és més gran”, va afirmar.

“Imperatiu moral”

Díez va subratllar que, a més de les raons de caràcter polític i econòmic, una part important del col·lectiu docent farà vaga “per imperatiu moral”. “Amb quina cara s'ha de posar un professor a fer classe davant de l'alumnat quan sap que una part de les famílies dels seus alumnes es troben a l'atur o a punt de quedar-se al carrer perquè no poden pagar la hipoteca?”, va preguntar Díez. En aquesta mateixa línia, va fer referència als problemes que els pares tenen per pagar alguns serveis, com ara el de menjador escolar i que ja s'ha traduït en el fet que alguns nens van al centre amb carmanyola.

D'acord amb la informació de què disposava ahir la USTEC, un percentatge important de mestres d'escoles de Lloret i de Girona seguiran la vaga; les escoles de Colera i Port de la Selva tancaran i farà el mateix l'institut de Sant Hilari Sacalm. En la majoria dels centres educatius ahir es van reunir els claustres de professors per tractar sobre la convocatòria i pronunciar-se sobre el tema. Així mateix, les organitzacions sindicals estan pendents que el govern decreti els serveis mínims.

El destí dels salaris

D'altra banda, la USTEC-STEs demana al director dels serveis territorials d'Ensenyament, Albert Bayot, que els 800.000 euros que l'administració s'estalviarà en sous en el cas que tot el col·lectiu docent de la demarcació s'adherís a l'aturada general, es destini als pressupostos de manteniment dels centres –que també han estat objecte de retallades– i a cobrir les substitucions. La plantilla de professors està formada per prop de 9.000 persones.

Pressions per treure les pancartes

La USTEC-STEs va denunciar ahir que les direccions de diverses escoles i instituts els han fet arribar les seves queixes per les estratègies d'intimidació utilitzades pel Departament d'Ensenyament i/o els ajuntaments dels respectius municipis perquè despengin les pancartes en contra de les retallades, “cosa que imita fidelment les ordres del PP de les Illes Balears, de retirar la senyera de la façana dels edificis escolars”. El sindicat també es va fer ressò que alguns consells comarcals han exigit, contravenint la llei, la llista de vaguistes de diverses escoles. “Feia dècades que els claustres de professors no estaven tan polititzats com ara. Els professors s'estan tornant islandesos!”, va assegurar Díez. Per tots els motius exposats, el sindicat fa una crida a la totalitat de la comunitat educativa perquè s'afegeixi a la vaga, es manifesti i continuï amb les mobilitzacions fins a aconseguir que la política del govern de Catalunya rectifiqui el seu rumb. “El més important no és el dia 29, sinó l'endemà”, manté Díez.

El sindicat preveu que els estudiants, sobretot els de secundària, s'afegiran majoritàriament a l'aturada general i participaran en els actes de protesta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.