Educació

Arnau carrega contra el PSC pel “desinterès en la UNED”

El director del centre d'ensenyament a distància censura la nul·la receptivitat política dels governs socialistes de Girona

Els estudis, amb 1.600 inscrits, es traslladen a la Coma Cros de Salt

El director del centre de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) a Girona, Josep Arnau, ha carregat contra els governs socialistes de la capital gironina pel desinterès en la seva institució. Arnau lamenta la col·laboració nul·la dels consistoris anteriors del PSC. “Els anteriors ajuntaments de Girona ens han fallat econòmicament. No hi han volgut col·laborar, cosa totalment atípica, perquè si voltes arreu de l'Estat, hi ha centres de l'UNED a antics monestirs, a antics hospitals i la comunitat local s'hi ha abocat. Aquí, no, no sabien ni contestaven, no hi havia interès”.

Arnau ha explicat que l'antiga alcaldessa de Girona, Anna Pagans, li havia comentat alguna ocasió que la ciutat no se sentia seva la UNED. “L'alcaldessa ens va dir que la seva Universitat no és aquesta, és la UdG. Però qui ha fotut diners allà [a la Universitat] és la Diputació de Girona”, recorda Arnau, que va ser president de la Diputació entre el 1987 i el 1994 per CiU.

“No fotem riure”

A causa d'aquest desinterès pels estudis superiors a distància a Girona, la UNED, que té 1.600 inscrits aquest curs, canviarà de casa i a partir de l'octubre tindrà la seu a l'antiga fàbrica de la Coma Cros, a Salt. “L'Ajuntament de Salt fa el paper que ha fet Olot, Ripoll i Figueres i, en canvi, la seva mare, que és Girona, no sap i no contesta. No fotem riure. La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) és a Salt perquè Girona, en el seu moment, no ho va voler.”

Arnau va ser director de la Politècnica de la Universitat de Girona (UdG) i considera que hi ha d'haver bona entesa entre tots dos centres. De fet, dels 110 professors de la UNED, quaranta i tants també ensenyen a la UdG. Segons el conveni vigent, els estudiants a distància poden utilitzar les biblioteques de la UdG. A més, per falta d'espai, estudiants de la Ciències de l'Educació i Psicologia i de Turisme també han utilitzat el centre de la UNED al carrer Sant Josep, al Barri Vell. La UNED també havia estat a la Casa de Cultura, a la Politècnica i a l'antic Seminari, entre altres emplaçaments.

Xalet de 700.000 euros

Amb el trasllat a Salt, Arnau està molt engrescat. La nul·la receptivitat política que critica de Girona es converteix en portes obertes a Salt, explica el director de la UNED gironina. Tant Jaume Torramadé com l'antiga alcaldessa Iolanda Pineda han volgut rebre els estudis a distància. I a la Coma Cros els espera un espai diàfan, d'una sola planta. “Salt vol assumir l'acord amb la UNED. No canviarem de xalet per anar a un pis, sinó que ho farem al revés.” L'obra d'adaptació a Salt té un cost de 700.000 euros, pels quals el rectorat de la UNED utilitzarà part del seu fons d'inversions.

La UNED va néixer a l'Estat el 1972 seguint el model de l'Open University britànica i, a Girona, el centre és del 1975. Els 60 centres de l'Estat preparen actes de commemoració pel 40è aniversari. Per a l'estiu, hi ha previst fer a Girona un curs d'estudi de la correlació entre els grans pintors, la salut mental i la seva producció artística.

LA FRASE

Els anteriors ajuntaments de Girona ens han fallat econòmicament. No hi han volgut col·laborar
Josep Arnau
DIRECTOR DEL CENTRE DE LA UNED A GIRONA

Una obra de sis mesos

L'espai de la UNED a la Coma Cros serà a la segona planta i tindrà una superfície de 1.000 metres quadrats (en lloc dels 700, repartits en tres plantes, del centre de Girona). Arnau explica que ben aviat tindran el projecte executiu de l'obra i que, en principi, s'hauria d'enllestir en sis mesos. El director de la UNED trobaria adequat que el curs 2012-2013 es pogués començar a l'octubre a la nova casa, tot i que entén que hi pugui haver algun endarreriment. Part del material de les instal·lacions actuals es traslladaran a Salt. “No és un tema complex, en què hi hagi d'haver grues. Sabem el que volem i l'equip tècnic de l'Ajuntament de Salt ja fa temps que hi treballa i ho coneix bé”, explica. Per tant, la UNED a Girona farà quaranta anys el 2015 a la Coma Cros de Salt.

L'aposta del president Xuclà

Fa quaranta anys, Girona no tenia estudis universitaris complets. Els embrions de la UdG, l'Escola Politècnica i el Col·legi Universitari de Girona (CUG) depenien de la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) respectivament. Arnau recorda que el president de la Diputació de començament dels anys setanta del segle passat, Antoni Xuclà, va anar a veure el ministre espanyol Cruz Martínez. “Si vostè, com a Diputació, vol tenir estudis i si els ajuntaments hi posen alguna part, nosaltres hi posarem la resta”. El centre de Girona va ser una realitat al juny del 1975 amb el conveni entre la Diputació i la UNED. Al gener del 1976 van començar les classes, amb 363 alumnes. Una de les quantitats més altes de matriculats és la de 2.572, a l'any 1995.

Salt té més centres universitaris

Amb l'arribada de la UNED, a Salt encara hi haurà més centres universitaris, cosa que destaca sovint l'alcalde, Jaume Torramadé. A Salt, ja hi ha l'Escola de Realització Audiovisual i Multimèdia (ERAM) i l'Escola Universitària de la Salut i l'Esport (EUSES), dos centres adscrits a la Universitat de Girona. A l'edifici de la Coma Cros també hi ha el centre de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l'edifici de l'ERAM –l'EUSES és a prop de l'Hospital Martí i Julià–. Arnau destaca que prop de la Coma Cros hi ha 40 places d'aparcament i que, en el futur, a l'Ajuntament preveuen fer-ne ampliar el nombre de zones, i que des de Girona, el trajecte en transport públic és còmode. Recorda que al carrer de Sant Josep, la mobilitat és complicada i que només hi quatre places per a cotxes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.