Educació

EDUCACIÓ

Geli (UdG)diu que els estudiants del rectorat delinqueixen

La rectora de la UdG confia que l'ocupació de les Àligues s'acabi i es planteja recórrer als Mossos

Els alumnes reben el suport de personal d'administració i professors, i es veuen amb força

La tensió va en augment a la Universitat de Girona (UdG). La màxima responsable de la UdG, Anna Maria Geli, va dir ahir que els estudiants que tenen ocupat des de dimarts al vespre el rectorat han comès més d'un delicte. “Estan dins un espai públic, i això és un delicte. Ahir [dimecres] van arribar a tenir retinguts els guardes de seguretat a l'hora de fer el canvi de torn. Van tenir-los retinguts dues o tres hores... Estan cometent un delicte rere l'altre. Aquesta és la realitat”, diu Geli, molt contundent.

Després de tres nits de protesta al rectorat, que impedeix que un centenar de persones hi vagin a treballar, els gestors de la UdG es plantegen recórrer als Mossos d'Esquadra, com ja van fer el desembre passat en l'acte de celebració, a Lletres, del vintè aniversari de la institució, en què hi era Artur Mas. “De ganes de fer aquest pas [recórrer als Mossos], no en tinc. Però no ho puc descartar per al futur. Això no pot ser indefinit. La realitat és aquesta. De ganes de fer-ho, no en tinc gens, però s'haurien de posar a la raó.”

Els càrrecs docents

Anna Maria Geli va fer aquestes declaracions al vespre. A la tarda, s'havia reunit amb el consell de direcció, els degans, els directors de facultat o escola i els directors de departament i d'Institut Universitari de Recerca.

La UdG va fer públic un comunicat sorgit de la reunió en què els càrrecs docents esmentats avalen que Geli pugui recórrer als Mossos per desallotjar el rectorat. “Per tots aquests motius exigim que les persones que ocupin l'edifici de les Àligues l'abandonin de manera immediata, i que es canalitzi la defensa de la Universitat Pública a través dels òrgans democràticament escollits per tota la comunitat universitària. Donem suport, per tant, a les decisions que hagi de prendre la rectora per recuperar la normalitat.”

El comunicat dels òrgans de govern de la UdG assenyala que l'ocupació del rectorat és “il·legal” i manifesta que “les accions violentes i coercitives deslegitimen les reivindicacions individuals i col·lectives”. Geli diu que el rectorat ha mantingut diàleg amb els estudiants i que aquests no han volgut variar la posició.

Tres hores fent pinya

A la nit hi va haver assemblea conjunta entre estudiants, PAS i PDI. Després de tres hores de debat i de fer pinya entre els tres col·lectius, que continuaran avui els contactes amb el síndic, Joan Miró, i els vicerectors, un dels estudiants tancats al rectorat va admetre que les coses han canviat poc, si bé entenen que la posició del rectorat és més “amenaçadora”. Durant el dia, els ocupes van tenir el suport de molts companys, que van acostar-se a les Àligues. Abans de l'assemblea del migdia, algun professor va triar fer classe a tocar del rectorat.

D'altra banda, els rectors de les vuit universitats públiques catalanes, la UB, la UAB, la UPC, la UPF, la UdG, la UdL, la URV i la UOC, van fer ahir un comunicat lamentant que l'últim reial decret del govern espanyol “amenaça la universitat i que la pujada de taxes atempta contra l'equitat en l'accés a l'educació superior”.

LA FRASE

Els estudiants estan dins un espai públic i van retenir agents de seguretat. Cometen un delicte rere l'altre
Anna Maria Geli
RECTORA DE LA UNIVERSITAT DE GIRONA (UDG)

El PAS i el PDI denuncien el “doble llenguatge” del rectorat

Al migdia, el personal d'administració i serveis (PAS) i el personal docent i investigador (PDI) van donar suport a la protesta dels estudiants amb un manifest. Els docents i els treballadors de la institució van acusar el rectorat de la UdG de fer un doble joc i d'utilitzar “un doble llenguatge lamentable”.

El PAS i el PDI van participar ahir en dues assembles conjuntes amb els estudiants –al migdia els alumnes van convidar els periodistes a marxar del pati del rectorat–. El PAS i el PDI critiquen el rectorat. “El rectorat de la UdG exhibeix un doble llenguatge lamentable, ja que al mateix temps que manifesta la seva oposició a les mesures d'ajust, aplica totes les retallades, en alguns casos amb un zel considerable, manté la més absoluta opacitat i està duent a aprovació diferents mesures que van en detriment de la democràcia interna de la institució i obren la porta a l'entrada del sector privat.” El comunicat tenia el suport de l'assemblea del PAS, la Plataforma UdG, el Consell d'Estudiants, les seccions sindicals de CCOO, CSIF i la UGT i les juntes i comitès del PAS i el PDI de la UdG.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.