Educació

Educació

Girona farà una normativa per a l'ús de carmanyoles

La crisi fa que, cada cop més, les famílies donin el dinar a l'alumne, i ara la ciutat vol regular aquest nou ús a les escoles

La dificultat per accedir al preu dels menús fa que es busquin alternatives barates

La crisi econòmica està provocant que cada cop més famílies vegin impossible assumir el cost del preu de menjador i que decideixin com a alternativa que el seu fill vagi a l'escola amb el menjar en una carmanyola. Davant d'aquesta realitat creixent a els escoles, el Consell Escolar Municipal (CEM) de Girona va plantejar en l'última sessió elaborar una normativa que reguli la utilització de carmanyoles als centres educatius de la capital gironina. La proposta va sortir de la comissió de planificació escolar i equipaments educatius del CEM que en la seva proposta va admetre que “la gravetat de la situació econòmica de força famílies fa que no es pugui girar l'esquena a aquesta realitat i que calgui regular-ne l'ús”.

Precisament, la mateixa regidora d'Educació de l'Ajuntament de Girona, Isabel Muradàs, admet que “és una qüestió que preocupa molt, ja que cada cop més famílies tenen més problemes per pagar el cost” dels àpats. Muradàs veu bé que es pugui regular aquest fet, “per donar una sortida a les famílies que viuen aquesta problemàtica”.

La voluntat expressada pels membres del CEM és que la normativa ja existeixi al començament del proper curs i que permeti establir aspectes com ara si cal establir uns espais, si es compartirà monitoratge i la necessitat de neveres i altres mesures que garanteixin la seguretat alimentària.

Fapac, per la regulació

El president de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) a les comarques gironines, Jaume Soler, admet que els efectes de la crisi “han suposat un boom de l'ús de les carmanyoles perquè augmentarà”. Tot i això, a l'entitat també alerten que “les carmanyoles no són la solució perquè no garanteixen una alimentació equilibrada”. Per aquest motiu, Soler remarca que caldria en alguns casos “rebaixar els costos dels menjadors per poder garantir que més famílies poguessin assumir-ne el cost i que les carmanyoles només fossin una solució transitòria”. Els preus marcats per la Generalitat situen el cost del menú en un màxim de 6,20 euros, però lamenta que en alguns casos s'està superant aquest preu.

Soler sosté que aquest any s'han iniciat experiències per regular l'ús de carmanyoles a municipis de la Selva com ara Maçanet i Riudarenes, però considera que cal una normativa “perquè ara depèn massa de la bona voluntat de la direcció de cada centre”.

Ensenyament ho estudia

La problemàtica és tan general que en reunions entre entitats i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat s'ha tractat la necessitat de regulació de l'ús de les carmanyoles a petició dels sectors que representen les famílies. A la Fapac consideren que si el govern fes aquest pas s'evitarien conflictes als centres. La proposta de les entitats al govern va ser ben rebuda al seu dia i la Generalitat veu de bon ull posar fil a l'agulla de l'estudi de la possibilitat de regular una realitat creixent a les escoles del país. Si finalment tirés endavant una regulació uniforme, al consistori gironí ja no li caldria generar la seva normativa sobre això.

LA FRASE

És una qüestió que ens preocupa perquè la crisi fa que més famílies no arribin a pagar els menús
Isabel Muradàs
regidora d'Educació de girona

LA DATA

set. 2012
El Consell Escolar
Municipal de Girona voldria que la normativa de carmanyoles estigués a punt al setembre.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.