Educació

L'ensenyament del català amenaçat a Catalunya Nord

Segons l'Aplec, que gestiona la major part de l'ensenyament primari, la pèrdua de les subvencions de la Generalitat posa en perill el futur lingüístic nord català

L'anunci per part de la Generalitat de Catalunya de retirar la seua participació financera al programa d'ensenyament del català per l'any 2012 fa perillar la permanència dels cursos de català que reben avui la majoria dels alumnes de Catalunya Nord, ja a partir del proper setembre. L'Aplec (Associació Per L'Ensenyament del Català), que gestiona la part més important de classes de llengua a les escoles maternals i primàries nord catalanes mitjançant el programa Alberes gràcies al suport financer dels municipis, del Consell General i del govern sud català, no podrà assegurar l'ensenyament del català al 70% dels efectius (uns 5000 alumnes) a la propera reentrada si no se troba cap solució a la retirada unilateral de la Generalitat i a l'absència de compensació dels altres actors : administracions locals i Educació nacional.

L'Aplec, que declara ser ben conscient de la situació econòmica difícil, defensa que el volum dels finançaments necessaris és mínim respecte al caràcter vital de l'objectiu: transmetre la llengua del país a les joves generacions i garantir la supervivència del català. Les quantitats indispensables per a mantenir els actuals programes (uns 60.000 euros) són perfectament assumibles pels protagonistes institucionals. En absència d'implicació suficient de l'Estat, és responsabilitat de les administracions locals –Consell general i Regió– de garantir el futur de la llengua catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.