Educació

L'augment de les taxes deriva estudiants de la UA a Múrcia

Malgrat l'augment de la demanda aquest curs impartirà 150.000 crèdits menys que l'anterior

El rector torna a demanar un pla de finançament estable

Estudiar a les universitats públiques de Múrcia o Castella-la Manxa és un 30 per cent més econòmic

El pròxim divendres, la Universitat d'Alacant (UA) inaugurarà el curs acadèmic. Un any que arriba marcat per les retallades i l'augment de les taxes, però també amb la necessitat de les universitats públiques de fer-se valdre, després dels durs atacs que van patir el passat curs per part de ministre d'Educació espanyol, José Ignacio Wert, posant-ne en dubte la viabilitat i l'eficàcia. En el cas d'Alacant, a més, la universitat s'estrena amb un nou equip directiu. Manuel Palomar com a rector ha fet un balanç de l'actualitat universitària.

Palomar ha carregat durament contra l'augment de les taxes universitàries, ja que, segons la seua opinió, “trenca el principi d'igualtat a l'accés a l'educació superior”. Així ha explicat que s'ha detectat que la demanada continua la tendència d'altres anys a l'alça, però el que ha disminuït clarament és el nombre de crèdits matriculats. I és que, segons ha detallat, aquest curs s'impartiran 150.000 crèdits menys.

Palomar també ha subratllat que han començat a detectar que es produeix “expulsió de matrícula a altres comunitats”. Un fenomen que afectaria principalment els alumnes de la zona sud de la demarcació d'Alacant i també de l'est. Aquests joves haurien optat per matricular-se en universitats públiques de Múrcia o Castella-la Manxa, “on la matrícula és un trenta per cent més econòmica”.

Fraccionament

El màxim dirigent de la institució acadèmica alacantina ha explicat que treballen per poder oferir el proper curs l'opció de pagament fraccionat de la matrícula “una mesura que alliberaria moltes de les tensions econòmiques que han de patir les famílies a l'hora de fer front a aquesta important despesa a l'inici del curs”.

Palomar també ha descrit el model d'universitat que volen: una universitat moderna, socialment responsable, que aposte per les noves tecnologies, per la investigació i la creativitat i tot amb un model d'universitat pública i de qualitat al servei dels estudiants i de la societat.

Per a aconseguir-lo el rector ha insistit que cal fer una gestió eficient dels recursos i un model de finançament estable. “Necessitem acabar l'any amb les transferències econòmiques al dia, ja que portem dos mesos d'endarreriment en els pagaments”, ha remarcat. Així, Palomar ha destacat el pla de racionalització de la despesa que, segons ha explicat, “ja comença a donar els seus fruits”.

TRAM

El rector del centre alacantí ha assegurat que tornarà a exigir la posada en funcionament de la línia 2 del Tram, que uneix Alacant amb Sant Vicent i la Universitat, les obres de la qual es troben finalitzades fa més d'un any i que encara no té data per a la seua entrada en funcionament perquè la Generalitat no troba una empresa que complisca les condicions econòmiques que demana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.