Educació

“El Tempir" considera la llei Wert un atacat al valencià

Davant el nou esborrany de la “Llei de millora de la qualitat educativa” que impulsa el ministre d'Educació José Ignació Wert, la Junta Directiva d'El Tempir considera que és una proposta que pretén la residualització de l'ensenyament del valencià dins l'actual sistema educatiu, ja que permet categoritzar-la com a llengua d'especialitat per darrere de la llengua castellana i la primera llengua estrangera (que són considerades troncals), i la segona llengua estrangera (que rep la classificació de llengua específica).

Això suposa, en opinió dels integrants de la junta directiva d'aquesta associació cívica, que per a obtenir el títol d'ESO ja no farà falta que l'alumnat s'examine de valencià. Per tant, aquesta nova proposta converteix el valencià en una llengua optativa, cosa que en retrotraurà l'ensenyament a l'època de la transició democràtica, ara que ja quasi han transcorregut trenta anys de l'aprovació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) el 1983.

Des d'El Tempir consideren que aquesta proposta de regulació és un atac molt greu al procés d'ensenyament i de dignificació del valencià en l'àmbit educatiu, d'una banda, i, d'una altra, enterra el sistema d'immersió lingüística que s'està duent a terme al País Valencià amb tant d'èxit en l'actualitat i que és l'únic que garanteix que l'alumnat acabe tenint un ple domini de les dues llengües oficials al nostre territori.

Plurilingüísme

A més, no hi ha plurilingüisme vàlid i possible, que no passe per fer del valencià la llengua vehicular i principal dels programes plurilingües que la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació vol impulsar. Així, hi ha estudis de diverses universitats valencianes i de fora, que avalen l'eficàcia de la immersió lingüística en valencià com a base de futurs aprenentatges d'altres llengües.

La immersió és un tipus d'ensenyament que els pares trien lliurement al País Valencià i que la Generalitat no garanteix actualment aquesta opció dels pares perquè es nega a obrir noves línies de PIL o PEV, la qual cosa ha provocat que desenes de milers d'alumnes no cursen els estudis en valencià a hores d'ara perquè la Genealitat ho impedeix.

Un atac formal

El Tempir considera l'esborrany Wert, un atac a la immersió lingüística que “posa en perill la feble recuperació de la nostra llengua, expulsada i amagada per la Generalitat Valenciana de molts àmbits públics, i persegueix l'objectiu de minoritzar-la encara més per tal de recentralitzar el sistema educatiu, controlar el contingut de les matèries i impossibilitar la recuperació del valencià al si de la nostra societat”.

Per tot això, criden a tots els centres educatius del País Valencià a pronunciar-se unànimement en contra d'aquest esborrany i a mobilitzar-se en defensa del model d'immersió que tan bons resultats dóna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.