Educació

Les Universitats asseguren que reporten 1,9 euros a la societat per cada euro públic que reben

Asseguren que s'ha duplicat la producció científica des de 2002 i que s'ha triplicat el nombre d'universitaris que treballen en les empreses valencianes

Entre les febleses que cal corregir destaca la manca de transferència tecnològica

La societat valenciana rep 1,9 euros per cada euro invertit en el sistema públic de les universitats valencianes. Així es constata en l'informe Contribucions socials i econòmiques de les universitats valencianes, presentat aquest dilluns a València. El document també reivindica que les cinc universitats han duplicat la seua producció científica des de 2002, i se situen per damunt de la mitjana espanyola en publicacions i patents. Una altra de les conclusions destacades de l'informe és que el nombre d'universitaris que treballen en les empreses valencianes quasi s'ha triplicat en menys de dues dècades.

Durant l'acte, que ha comptat amb la presència dels cinc rectors valencians i del president de la Generalitat, Alberto Fabra, s'ha apuntat que, malgrat la crisi, el volum d'universitaris que treballen al País Valencià ha augmentat un 8,4%, raó per la qual ja representen el 26,1% dels ocupats. Així i tot, la taxa d'atur universitari arriba al 14,7% i el percentatge de titulats sobrequalificats en les seues ocupacions, el 28%.

Un altra de les dades que es desprén de l'informe és que la rendibilitat fiscal que obté el sector públic en finançar l'ensenyament universitari valenciana és més que positiva: 10,6% en els llicenciats i 5,9% en els diplomats. Encara que també s'ha detectat que el volum de matrícules no ha evolucionat substancialment els últims quatre anys.

Dades no quantificables

Entre les dades no quantificables en termes econòmics, l'Informe mostra que les universitats públiques generen també grans contribucions en àmbits que van més enllà de l'estrictament econòmic.

Alguns exemples d'això són l'efecte positiu de l'educació universitària quant a hàbits de vida saludables, la participació social i política, així com el seu paper modulador de les desigualtats entre homes i dones en l'àmbit laboral.

A corregir

Entre les febleses que s'han de corregir, segons apunta l'informe, destaquen de manera especial les seues mancances en transferència tecnològica, “un aspecte clau per a assumir un paper més destacat en l'avanç de la societat i l'economia valenciana”, han apuntat. La trajectòria de l'economia valenciana durant l'última dècada evidencia les conseqüències dels seus febles vincles amb el coneixement, per la qual cosa els rectors reclamen que s'aposte pel coneixement, la investigació i l'educació per a eixir de la crisi. Per bé que el capital humà ha penetrat més en totes les activitats, la seua tradicional orientació cap a sectors amb poca intensitat tecnològica afecta les oportunitats d'ocupació i de transferència de resultats de les activitats d'R+D cap a les empreses més pròximes.

Els autors assenyalen que aquesta preocupant evolució indica una insuficient adaptació del teixit productiu valencià, a l'escenari econòmic internacional i als nivells de renda i costos arribats per la Comunitat.

Protestes

Representants de la Plataforma de Defensa de la Universitat Pública han desplegat una pancarta a l'entrada de l'edifici on s'ha celebrat l'acte i han cridat consignes en contra de la corrupció i en defensa de la qualitat de l'ensenyament superior. La protesta s'ha desenvolupat sense incidents, i els concentrats han mostrat sobres en blanc quan han passat diferents autoritats autonòmiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.