Educació

Societat

Més que ensenyar, educar

Les escoles, els instituts i el servei d'educació municipal banyolins impliquen els alumnes en el coneixement directe de la societat que els envolta

Una selecció de les iniciatives ara es donen a conèixer a través d'un blog

Els centres d'ensenyament i el servei d'Educació de l'Ajuntament de Banyoles estan portant a la pràctica des de fa un temps una sèrie d'activitats extraescolars –sovint amb la implicació de pares i mares– de marcat contingut social, que es van renovant cada curs i que ara s'estan difonent a través del blog del servei d'Educació (blocs.banyoles.cat) amb el nom de Bones pràctiques.

Per mostrar en aquest espai virtual n'han seleccionat 23, de característiques diverses. Per exemple, el programa Inter 12/90, de l'escola Pla de l'Ametller, consistent a reunir mainada de sisè de primària i dones i homes grans perquè els primers coneguin de primera mà com es vivia aquí un parell de generacions enrere. En aquesta mateixa escola practiquen el Sakhanu: reunions en què mares d'aquí introdueixen mares d'alumnes d'origen estranger en els nostres costums i la nostra cultura. Els alumnes de l'escola de Can Puig des de fa uns quants cursos alguns dimecres baixen a mercat per aprendre les relacions comercials i humanes que es produeixen en aquest recinte ancestral; i a l'escola de la Draga han posat en antena una emissora de ràdio.

Hi ha projectes de vocació professionalitzadora. És el cas del Drac de l'INS Pere Alsius, que, amb la complicitat d'empreses col·laboradores, permet a alumnes amb necessitats educatives especials fer estades en empreses, com els aprenents d'abans. En un altre centre de secundària, l'INS Pla de l'Estany, han posat en marxa Emprendre a l'institut. En aquest cas, els estudiants munten la seva pròpia empresa (en format de societat cooperativa) per comprar i vendre de manera virtual productes i serveis a empreses similars –fundades també en centres d'ensenyament– de fora de Catalunya.

Una altra activitat inclosa en el blog permet als més petits de l'escola de Can Puig assemblar-se a una escola rural, tan envejades per la seva integració en la societat que els envolta. Es diu Descoberta de l'entorn i consisteix a conèixer els carrers i cases del barri i entrar en contacte amb la gent que viu i treballa a la zona on hi ha el centre d'ensenyament: els botiguers, els que tenen cura de mantenir nets els carrers i places...

Un altre programa posa l'accent en la qüestió del comportament i la disciplina a la classe. Es diu Aula de convivència i reflexió i es porta a la pràctica a l'INS Brugulat. Consisteix a fer un seguiment de l'alumne que hagi estat expulsat, amb l'objectiu de no deixar-ho com un simple càstig sinó de buscar les causes de la seva actitud, fer que l'estudiant hi reflexioni i buscar-hi solucions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a