Educació

Escola Valenciana creu que la sentència del TSJ català pot utilitzar-se per exigir l'ensenyament en valencià

Vicent Moreno recorda que 126.000 alumnes, que van sol·licitar el curs passat estudiar en valencià no van tindre cap opció per la manca d'oferta de la Conselleria

Fa una crida al consens i a la negociació per no haver de recórrer a la via judicial

Els dos directors dels centres educatius que han aconseguit la línia en valencià per sentència del TSJ denuncien “pressions” per a no insistir en el canvi de model lingüístic

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha assegurat que la recent sentència del TSJ català que accepta l'exigència d'un grups de pares per escolaritzar en castellà els seus fills pot establir jurisprudència però a l'inrevés al País Valencià. “Podríem utilitzar-la a favor nostre i demanar un esforç jurídic als pares que volen l'ensenyament en valencià per als seus fills i que la Conselleria d'Educació no atén la seua petició”, ha expressa Moreno.

Això no obstant, Moreno ha rebutjat, ara per a ara, aquesta possibilitat, ja que prefereixen mantindre les vies de diàleg. “No volem entrar en aquesta línia. No podem anar recorrent judicialment centre per centre la política lingüística d'aquest govern. Ha de ser una solució global”, ha subratllat Moreno.

El màxim representant de l'entitat s'ha expressat així després de la presentació de les Trobades 2013, on també han participat Joan Cabrera i Francesc Fons, directors del CEIP Rei en Jaume de Xirivella i del CC Sant Cristòfor Màrtir de Picassent, els centres dels quals han aconseguit un canvi de programa a ensenyament en valencià per sentències dictades pel TSJ valencià.

Pressions

Tant Cabrera com Fons han explicat les nombroses dificultats que han trobat al llarg d'aquests anys per a aconseguir un programa d'immersió lingüística per a les seues escoles. Sobretot a Picassent, un centre concertat i parroquial, on segons ha relatat Fons “les pressions” per a no insistir en l'exigència de la línia en valencià es van produir fins al mateix dia que van rebre la notificació del TSJ. “Eixe dia vaig rebre un correu en què se'm recomanava que no demanara un canvi perquè Educació no autoritzaria més línies en valencià”, ha relatat Fons. “No m'agrada –ha insistit– la forma com ho hem aconseguit, però semblava l'únic camí”.

En aquest sentit, Moreno ha fet una crida a Educació a respectar la decisió dels centres escolars que han aprovat per unanimitat un canvi en el seu projecte lingüístic i que així li ho han comunicat oficialment. “El departament de M. José Catalá hauria de tindre en compte totes aquestes sentències abans de negar l'ensenyament en valencià a les escoles que així ho han sol·licitat”, ha advertit. Moreno no ha pogut quantificar el nombre exacte de centres que han demanat el canvi, però ha apuntat que són “desenes i desenes” i ha emplaçat a la pròxima convocatòria de l'entitat, el dia 30 d'abril, amb motiu de la campanya de matriculació, per a donar totes les xifres. L'any passat 126.000 alumnes que van demanar l'escolarització en valencià van quedar-se sense plaça per l'escassa oferta de la Conselleria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.