Educació

universitat

La UdG ofereix el curs vinent 10 doctorats i 39 màsters

El nombre de programes a què podran accedir els aspirants a doctors es dobla respecte a l'any passat

La recerca i la satisfacció de les demandes socials i empresarials, objectius principals dels programes

La Universitat de Girona oferirà el curs vinent el doble de programes de doctorat que el curs que ara acaba. En concret, n'hi haurà deu, en comparació dels cinc que s'oferien fins ara. Amb aquesta ampliació, la universitat gironina “s'acostarà a l'oferta habitual de les universitats de les dimensions de la UdG”, va explicar el director de l'Escola de Doctorat, Miquel Solà. Vuit dels doctorats són propis de la UdG i dos són interuniversitaris. Es tracta del de dret, economia i empresa, que es fa en col·laboració amb la Universitat de Vic, i el de turisme, que es fa amb la Universitat de les Illes Balears.

La duplicació de l'oferta permetrà un increment en l'especialització. L'objectiu, segons Solà, és continuar la captació i retenció de talent. El director explica que el canvi de concepte en els doctorats va néixer arran del reial decret 99/2011, que regula les ensenyances de doctorat. Per una banda, va permetre la creació de l'Escola de Doctorat –de fet, la UdG es va avançar i la va crear el setembre del 2010– i, per l'altra, va enfortir la relació entre els estudiants de doctorat i la universitat, ja que el decret obligava a augmentar el seguiment del procés per rebaixar el nombre d'abandonaments, i va obligar a realitzar canvis en els mapes de doctorat. En la redefinició dels doctorats s'han tingut “molt en compte” els camps del coneixement en què la Universitat de Girona té més potència en recerca, amb una especial atenció al campus d'excel·lència.

Doctorats industrials

Un dels objectius principals de la formació de doctors és la recerca i també ha de ser-ho el flux de nous doctors cap a la indústria i l'empresa. Solà va dir que, segons la Generalitat, només un 7% dels nous doctorats acaben a la indústria. L'objectiu és augmentar aquest percentatge i, per fer-ho, s'ha pres com a model l'experiència en països com ara Dinamarca i França, que tenen programes de doctorat industrial. A través d'aquests programes, les universitats signen convenis amb empreses gràcies als quals s'estableixen acords de col·laboració. Per una banda, la universitat aporta el director de la tesi i, per l'altra, l'empresa defineix el tema de la recerca. El cost es reparteix al 50% entre l'empresa i la universitat. La Generalitat ha previst cinquanta beques per a doctorats industrials el curs vinent, i la UdG hi vol participar.

Trenta-nou màsters

El disseny dels doctorats és, de fet, la continuació d'un o dels diversos màsters que fa la UdG. Per al curs 2013/2014 se n'han previst 39, dels quals 26 són propis i 13 són en col·laboració amb altres universitats catalanes, de l'Estat espanyol i també d'altres estats.

Segons el coordinador acadèmic dels màsters de la UdG, Alfons Martinell, la programació dels màsters respon a dues dinàmiques: “Per una banda, una d'interna: aquells coneixements que té la universitat i pot oferir per a l'especialització dels estudiants i, per altra, la demanda del mercat professional.”

En aquest sentit, Martinell va destacar el caràcter “viu” de l'oferta de màsters: “Alguns dels màsters van orientats a oferir l'especialització professional ja per exercir. D'altres responen més a problemàtiques socials que la societat reclama. L'intent de la universitat és trobar un equilibri entre allò que sabem fer i allò que la societat demana.”

LES FRASES

[L'oferta de doctorats] s'acosta a l'oferta habitual de les universitats amb les dimensions de la UdG
Miquel Solà
director de l'escola de doctorat
L'oferta de màsters és viva. Ofereix especialització i s'adapta a les demandes de la societat
Alfons Martinell
coordinador acadèmic dels màsters de la UdG

Aturats, estrangers i becats

Si analitzem les dades del perfil dels estudiants de doctorat, se'n desprèn que el 8% són estrangers i que el 32% no són d'origen català. Dels alumnes matriculats, el 50% estan becats. Destaca el baix índex d'atur entre els doctorats, que, segons el director de l'Escola de Doctorat, és només del 2%.

L'anglès guanya terreny en màsters i doctorats

La UdG és la universitat catalana amb més tesis en anglès, per sota de la Universitat Pompeu Fabra, i ja arriba al 30%. Un 35% es fan amb menció internacional. Pel que fa als màsters, n'hi ha sis que són íntegrament en anglès i dotze parcialment. La resta, vint-i-un, es fan en català i castellà.

Fins a 1.400 estudiants de màster i doctorat

La Universitat de Girona ha tingut el curs 2012/2013 prop de 1.400 estudiants de màsters i doctorats, dels quals, els inscrits per fer el doctorat eren 764 i 218 ho són de primer any. La UdG ha duplicat el nombre d'alumnes d'aquestes especialitzacions des de la seva creació, fa set anys.

Primeres promocions de graduats

En el curs que ara acaba completen els seus estudis les primeres promocions de graus de la UdG d'acord amb el disseny de l'espai europeu d'educació superior (EEES). Així doncs, la institució gironina tanca el procés d'adaptació a la nova normativa que marca els cicles de grau, màster i doctorat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.