Educació

Universitats es fa enrere i apuja la taxa de 37 graus

Les enginyeries canvien de nivell i la taxa s'apuja un 10,5%

S'adequa la matrícula al cost de la formació

Les taxes dels graus d'enginyeria de Catalunya s'apujaran el curs que ve un 10,5%, segons el decret de preus i taxes universitàries aprovat pel govern la setmana passada. Malgrat que el govern es va comprometre enguany a no incrementar preus i que la secretaria d'Universitats havia informat que es mantenien les taxes de tots els graus de cara al curs 2013-14, finalment ha apujat el cost de 37 titulacions. L'argument és mirar d'adequar la matrícula “als costos de les enginyeries”, segons es diu en un comunicat emès ahir.

Els graus es divideixen en tres nivells, segons si són d'humanitats i ciències socials, ciències i experimentals i enginyeries, els més cars. Un curs podria costar 2.370 euros, quan abans se'n pagaven 2.100. Cada crèdit passa de 35,77 euros a 39,53.

Universitats es va comprometre a no incrementar les taxes perquè el curs passat s'havien apujat un 67%. La “necessitat d'adequar el nivell d'experimentalitat afecta un 12% dels estudiants”, assegura Universitats. Les associacions d'estudiants han posat el crit al cel. El Consell de l'Estudiant (CECUT) va demanar ahir el canvi de nivell de les enginyeres i “una explicació” als rectors per haver-hi donat suport. Els estudiants lamenten que la Generalitat “ha actuat de forma precipitada”.

Els primers en risc de pobresa

L'Estat espanyol encapçala el rànquing dels països de la Unió Europea en què els llicenciats universitaris tenen més risc de caure en una situació de pobresa, segons dades de l'oficina d'estadística europea Eurostat. Concretament, un 10% dels adults amb estudis superiors corren aquest risc, molt per sobre del 7,3% de la mitjana europea i del 2% de països com Portugal o Romania. En el cas de les persones amb estudis bàsics, la possibilitat de patir l'exclusió social s'eleva al 26,3%. Aquest patró –com més estudis menor risc de pobresa– es repeteix a tots els països de la UE, però en alguns casos amb molt més contrast.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.