Educació

La USTEC nega la utilitat de fer auditories a les escoles

El sindicat diu que el fracàs escolar que es registra als catorze centres que es volen auditar és atribuïble als estralls de la crisi, i que el problema s'ha d'abordar amb recursos socials

El sindicat USTEC-STEs manté que el fracàs escolar a primària no és un problema educatiu sinó social i que, per tant, no es pot combatre amb una auditoria, sinó amb serveis socials més eficients. El Departament d'Ensenyament té previst fer aquest curs auditories pedagògiques en catorze escoles del Gironès, la Selva i l'Alt Empordà per intentar solucionar el baix rendiment dels alumnes d'aquests centres. Xavier Díez, de la USTEC, va explicar que les escoles que seran auditades estan situades en barris especialment tocats per la crisi, per les retallades, per les conseqüències de la reforma laboral i molt especialment pels desnonaments. Segons Díez, “no es pot pretendre ensenyar a llegir un nen que viu en una família afectada per la pobresa”. “Fer una auditoria és un esforç inútil”, va afirmar. Sobre aquesta qüestió, el representant d'USTEC va indicar que plans de millora que s'aplicaran després de fer aquesta auditoria, i que Ensenyament presenta com “la gran novetat”, “són més vells que anar a peu”. “Els mestres fa molt de temps que estan implicats en l'elaboració de plans encaminats a millorar els resultats acadèmics dels seus escolars. Un altre dels temes que el sindicat USTEC va denunciar ahir és “l'operació de maquillatge” feta per Ensenyament en relació amb les xifres d'alumnes i docents d'aquest curs. USTEC sosté que Ensenyament ha minimitzat l'increment del nombre d'alumnes respecte al curs passat en situar-lo en un miler, quan en realitat falta sumar-hi tota la matriculació que hi ha hagut a l'estiu. Segons els càlculs del sindicat, l'augment del nombre d'alumnes a les comarques gironines se situa en prop de 2.300, i no en 1.000 i escaig, de manera que la política de retallades de professorat queda encara més en evidència.

Menys oferta d'FP

Aquesta organització sindical –majoritària entre el col·lectiu docent– destaca que, si bé el volum de joves que faran estudis d'FP ha crescut, l'oferta és insuficient i molts alumnes continuen sense disposar de plaça i van a parar, en contra de les seves intencions inicials, a batxillerat. Díez i Francesc Saló, president de la junta de personal docent de la demarcació, van denunciar que en els darrers anys s'estan tancant els cicles més relacionats amb la indústria a favor dels relacionats amb el sector de serveis, la qual cosa condiciona a mitjà i llarg termini la viabilitat econòmica i el teixit productiu de les comarques gironines. I van assegurar que és el sector empresarial el que està “dictant a Ensenyament els cicles que s'han d'obrir i els que s'han de tancar”. Sobre l'FP dual, van alertar que alguns docents tutors d'alumnes diuen que s'usen els joves com a mà d'obra barata.

LES FRASES

Fer auditories és un esforç inútil. El que fa falta per millorar el rendiment són serveis socials eficients
Xavier Díez
representant del sindicat USTEC-STEs
Alguns sectors empresarials estan dictant els cicles d'FP que s'han d'obrir i els que s'han de tancar
Francesc Saló
president de la junta de personal docent

LA XIFRA

2.300
Augment real
del nombre d'alumnes matriculats als centres públics respecte el curs passat, segons la USTEC.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.