Educació

Educació

Un 24% de famílies paguen el mínim a les llars de Girona

El pagament de la quota mensual, segons la renda en cada cas, fa que unes 85 unitats familiars paguin 60 euros o menys

Per contra, el 55% de pares paguen la quota de 180 euros al mes

El nou mètode de pagament de les escoles bressol de Girona basat en la renda de cada família suposa que una de cada quatre llars pagui la quota mínima per escolaritzar el seu fill en aquest tram inicial de l'educació. Aquest curs és el primer que l'Ajuntament de Girona ha aplicat un sistema de pagament que té en compte en cada cas la renda familiar per estipular què es paga cada mes.

La regidora d'Educació i Esports, Isabel Muradàs, fa una valoració “molt positiva” del barem que s'ha establert i subratlla que amb aquest mètode “entenem que pagar segons la renda és el mètode més just i és universal”. Així, el 24% de les famílies paguen la quota mínima mensual que es troba en els 60 euros mensuals. Tot i això, en aquest tram de pagament, que s'hi acullen unes 85 famílies, també s'hi inclouen les unitats familiars derivades des de serveis socials. En aquests casos, la tarifa mínima encara es pot reduir entre un 40 i un 70% més, segons la situació amb què es trobi cada família.

Un 55%, la quota normal

L'establiment de quotes tenint en compte en cada cas la renda familiar ha permès dividir els preus en set trams diferents, agafant els barems que també utilitza el ministeri per l'obtenció d'algunes beques. Un 55% de les famílies de les llars d'infants públiques gironines paguen la quota normal, que té un preu de 180 euros al mes.

Tot i el balanç positiu, Muradàs admet que costa fer una valoració general “perquè no tenim amb què comparar-ho ni hi ha un històric”. Tot i això, Muradàs recorda que el consistori ja havia anat fent passos l'any passat en instaurar les beques universals, i la prova pilot a l'últim trimestre del curs passat va permetre assajar el pagament segons la renda que ara s'ha aplicat a totes les famílies amb infants a les escoles bressol de Girona.

El 15% a monoparentals

A més a més, en tots els casos de les famílies nombroses i monoparentals es beneficien d'un 10 i d'un 15% de descompte sobre el preu que els pertoqui pagar. El cobrament de les quotes segons la renda familiar s'ha aplicat aquest any després de l'acord que van obtenir l'equip de govern de CiU i ICV l'any passat, quan es negociaven les ordenances fiscals per aquest any. Municipis com Sabadell també usen un sistema semblant.

LA XIFRA

180
euros
al mes és la quota màxima que paguen els pares si la seva renda supera els trams establerts.

Ple per a les 428 places públiques

El sistema d'escoles bressol públiques de Girona ha crescut molt en els últims anys amb les construccions de les llars de la Devesa, l'Olivera i, amb anterioritat, Garbí. Això ha fet que, amb aquestes tres, afegides a les llars d'infants El Pont, Cavall Fort, El Tren i Baldufa i les creades per la Generalitat Sant Ramon Nonat i El Tarlà s'hagin omplert les 428 places que s'oferien. L'obertura de la Devesa el curs passat ha permès cobrir millor la demanda, però encara s'han desatès un 34% de totes les peticions, ja que es van rebre 652 sol·licituds. Una de les novetats del curs és que només hi ha una llista d'espera única per a totes les escoles bressol públiques de la ciutat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.