Educació

La Xarxa Vives mostra inquietud per la llengua al País Valencià

La Universitat d'Alacant acull els actes de celebració del 20é aniversari de la Xarxa

El rector s'acomiada de la presidència defenent l'ús social i mediàtic de “la llengua comuna”

El rector de la Universitat d'Alacant i president de la Xarxa Vives, Manuel Palomar, ha fet aquest dijous balanç de la presidència de la institució que agrupa 21 universitats de tots els territoris de parla catalana i que a partir de demà passarà a mans de la Universitat de Perpinyà.

Palomar ha mostrat preocupació per la situació actual del valencià, que ha definit com un “constant drenatge de la llengua pròpia”, davant fets com el tancament de RTVV, la supressió d'aules de línia en valencià o el tancament dels repetidors de TV3 i ara de Catalunya Ràdio. El rector s'ha mostrat contundent davant una situació preocupant, tot assegurant que reivindiquen els drets dels valencians a la comunicació, la informació i la formació en la nostra llengua.

Abans, Manuel Palomar ha fet balanç de la seua responsabilitat al capdavant de la Xarxa, acompanyat del secretari executiu de la Xarxa, Ignasi Casadesús, i del president de la comissió de Llengua i vicerector de Cultura i Política Lingüística de la UA, Carles Cortés. Palomar ha defés la utilitat d'una “institució que permet a les universitats de l'àmbit lingüístic treballar per assolir objectius comuns i projectar-nos internacionalment” i ha detallat el treball que s'ha desenvolupat des de la UA en aquests sis mesos, com la posada en marxa del “primer curs massiu en línia i obert dedicat a l'aprenentatge del català especialitzat, XarxaMOOC, o la creació del grup de treball d'Igualtat de Gènere.

Guia de criteris lingüístics

Durant la roda de premsa també s'ha presentat la guia “Criteris lingüístics per a textos corporatius de difusió general”, una publicació que recull tot un seguit de recomanacions, les quals, a partir de les varietats i les solucions lingüístiques més generals, faciliten un model de redacció neutra, acceptable per als usuaris dels diferents territoris de l'àmbit lingüístic, independentment de la seua varietat dialectal.

El coordinador acadèmic de la guia, el catedràtic de filologia i delegat de l'IEC a Alacant, Brauli Montoya, ha destacat “la seua utilitat per a empreses i institucions que s'adrecen habitualment a un públic de diferents territoris de parla catalana” i ha apuntat que servirà per a evitar duplicitats, “com les que trobem en algunes pàgines web d'empreses on apareix valencià i català amb xicotetes diferències en el text”.

L'aniversari

Palomar ha presentat el programa d'activitats previst per a commemorar el 20é aniversari de la institució, fundada el 28 d'octubre de 1994 a Morella (Ports). L'obertura de l'aniversari tindrà lloc demà divendres, 24 de gener, a les 12 h en el Museu de la Universitat d'Alacant (MUA). A continuació, s'inaugurarà l'exposició “Imatges Vives,” una mostra del patrimoni artístic, científic i documental de les 21 universitats membres. La jornada finalitzarà amb una actuació de Xavi Castillo, de Pot de Plom Teatre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia