Educació

Els directors insten Rigau que abanderi la batalla pel català

Els responsables de les escoles es mostren confiats que el Departament d'Educació els donarà suport en el cas de rebre una ordre del TSJC

Manifesten el seu rebuig a la resolució del tribunal que imposa el castellà

Els directors de les escoles demanen al Departament d'Ensenyament que es posi al capdavant de la defensa del sistema d'immersió lingüística enfront de la darrera resolució del Tribuna Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ). En una enquesta feta a trenta-sis centres d'arreu del territori català, la major part dels directors es mostren confiats que Ensenyament els donarà suport i “no els deixarà a l'estacada”. Els responsables d'alguns centres es mostren fins i tot disposats a presentar la dimissió en cas que rebessin una directriu semblant a la que ha emès l'alt tribunal.

En una resolució sense precedents a Catalunya, l'alt tribunal ha establert unes quotes d'ensenyament en castellà (un 25% de les hores lectives) en els cinc centres amb famílies que han demanat l'escolarització en espanyol. En concret, estableix que, a banda de l'assignatura de llengua castellana, s'haurà d'impartir alguna altra matèria troncal en espanyol. I a diferència d'altres resolucions, en aquesta el TSJC s'adreça directament als directors dels centres, en comptes de fer-ho a l'administració educativa.

Els directors de centres de primària enquestats rebutgen la interlocutòria del TSJC perquè consideren que és un pas enrere en el sistema d'immersió que fa anys que està implantat a Catalunya, amb bons resultats acadèmics i socials, i també perquè entenen que és una intromissió de la justícia al món educatiu. Es pregunten, per exemple, com és possible que es vetlli pels drets d'aquells alumnes que volen aprendre en castellà i que això es faci trepitjant els drets de la resta dels alumnes de la classe.

Els directors d'alguns centres on les famílies són majoritàriament castellanoparlants o bé de procedència immigrant adverteixen que l'aplicació d'una sentència d'aquest tipus seria molt perjudicial per a molts alumnes on l'escola és l'únic lloc on aprenen català. En termes generals, fan una lectura política de la resolució assegurant que respon a l'ofensiva del govern espanyol envers la llengua catalana i el procés sobiranista que s'impulsa des del govern de la Generalitat.

[Més informació a l'edició de paper]

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia