Educació

Jornades europees

El repte de la formació a l'Euroregió, a debat a Figueres

El castell de Sant Ferran és la seu durant tres dies de les jornades europees sobre la cooperació transfronterera

L'Euroregió uneix 35 universitats, 510.000 estudiants i 45.000 investigadors

L'Euroregió representa avui un conjunt de 35 universitats i un volum de 510.000 estudiants i 45.0000 investigadors. El potencial d'aquesta xarxa d'ensenyament superior com a eina per fer front als prop de sis milions de joves aturats que hi ha avui a Europa centra els debats que es desenvolupen des d'ahir i durant tres dies a Figueres: el castell de Sant Ferran és el marc de les jornades europees dedicades a la cooperació transfronterera en els àmbits de l'ensenyament superior, la formació i l'ocupació en el marc de l'Euroregió. Una seixantena de representants del món universitari i de la formació, procedents de Catalunya, les illes Balears i les regions franceses Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló (els quatre territoris que formen l'Euroregió Pirineus Mediterrània), van participar ahir en aquesta primera jornada. La primera taula rodona, que portava com a títol Els reptes de l'educació superior i de la formació a Europa, va tractar més específicament de les novetats del programa europeu Erasmus+ previst pel període 2014-2020.

Més mobilitat

Aquest programa disposarà d'un pressupost de 14.700 milions d'euros, un 63% del qual es dedicarà a fomentar la mobilitat a Europa de persones i entitats: estudiants, professors i estructures d'ensenyament i formació. Ferran Tarradellas, cap de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, va explicar que Erasmus+ disposa d'un pressupost un 40% superior al que hi havia en l'etapa precedent i que l'objectiu és que se'n beneficiïn quatre milions de persones i 125.000 entitats.

L'Euroregió Pirineus Mediterrània també fomenta la mobilitat transfronterera dels estudiants amb beques, formacions lingüístiques per facilitar la intercomprensió entre les dues bandes de la frontera i promou la creació de dobles titulacions: per exemple, màsters de dret, de disseny o d'innovació i recerca en informàtica que imparteixen conjuntament universitats de Tolosa i Barcelona, i que desemboquen en una doble titulació certificada als estats francès i espanyol.

Les jornades europees, que organitza la Comissió Europea a Barcelona i a Marsella i l'Euroregió Pirineus Mediterrània, continuaran avui i demà, amb intervencions d'experts en ocupació, formació i ensenyament superior de banda i banda de la frontera que exposaran la seva experiència, sempre dins del marc euroregional i amb relació als programes de la Unió Europea.

LA XIFRA

14.700
milions.
És el pressupost del nou programa europeu Erasmus+, destinat a facilitar la mobilitat d'estudiants

Entre Figueres i Perpinyà

Marta Felip, alcaldessa de Figueres, va inaugurar ahir aquestes jornades insistint en l'orgull que representa per a la ciutat poder ser la seu d'aquesta manifestació en el marc del castell de Sant Ferran, “la fortalesa més gran d'Europa”. Felip també es va referir al paper d'aquesta fortalesa, que històricament va ser utilitzada en conflictes, per dividir territoris, amb el paper que pot tenir ara per a la cooperació i la integració transfronterera. Precisament per aquest caràcter transfronterer, els debats de les jornades europees es traslladaran avui a la tarda al centre transfronterer de formació i recerca sanitària (Eftersaso), de Perpinyà. Les jornades es tancaran demà dimecres, al castell de Sant Ferran, en presència del secretari d'afers exteriors i Unió Europea de la Generalitat, Roger Albinyana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia