Educació

Educació

Estrella de la física

Un estudiant de batxillerat de Blanes participarà en unes olimpíades de física

Vol dedicar-se a l'enginyeria aeroespacial

Per a la gran majoria d'estudiants de secundària, un parell d'hores d'examen són esgotadores, però són una prova que cal passar. No trobaríem gaires estudiants que s'enfrontin a complicats problemes de física per plaer, però Oriol Frigola Manzano, un estudiant de batxillerat de l'institut S'Agulla de Blanes, n'és un, i aquesta afició per resoldre problemes de física l'ha portat a ser escollit per competir en l'Olimpíada Iberoamericana de Física, que es farà al Paraguai. És l'únic gironí que hi participarà, i per fer-se un lloc en aquesta autèntica marató de problemes per resoldre va haver de superar prèviament les fases de competició de Catalunya i l'Estat. I no es tractava de cap tràmit: en cada fase havia de superar una part experimental de tres hores al matí i a la tarda, i una part teòrica de quatre hores més. Una autèntica marató, no és estrany doncs que la competició internacional es bategi com a olimpíada. I és que els problemes que es plantegen en aquestes competicions, segons explica, tenen enunciats de com a mínim dues planes.

Per a l'Oriol, que va rebre un reconeixement a l'Ajuntament de Blanes, les competicions són una manera de posar a prova els seus coneixements. La seva afició per la ciència va néixer quan a primer d'ESO va comprar un telescopi. L'observació de les estrelles el va portar als llibres d'astronomia, i des de llavors no s'ho ha tret del cap. De fet, vol estudiar enginyeria aeroespacial, però no per dissenyar avions. Ell té al cap més aviat satèl·lits i coets, més propers a les estrelles, per alguna cosa la seva pel·lícula preferida és la saga cinematogràfica de La guerra de les galàxies. L'any passat, quan feia primer de batxillerat, ja va ser seleccionat entre els vint primers en la fase catalana (la majoria d'estudiants eren de segon), i també va guanyar una beca dins el programa Joves i Ciència que convoca la Fundació Catalunya-la Pedrera, que li va permetre fer una estada de recerca sobre la matèria i l'energia fosca al Centre d'Astrofísica de la Universitat de Porto.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia