Educació

educació

Rigau ajorna l'“encaix” del 25% de castellà a les escoles

El govern avisa que canviar la llengua a final de curs no té sentit i confia a no haver d'“alterar la normalitat dels centres”

Ensenyament presentarà recurs de cassació abans del 15 de maig

Assetjada per l'última resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va rebutjar el recurs del govern i cinc centres educatius contra la imposició d'un 25% de castellà a les escoles i en va demanar l'“aplicació immediata”, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va anunciar ahir que el seu departament estudiarà l'“encaix” de la petició sense que això afecti la “normalitat dels centres”. A la sortida de la reunió que va mantenir amb els cinc centres afectats i les AMPA, la consellera va explicar que el govern mirarà de compaginar el compliment de la llei i la defensa del model d'escola en català tot procurant ajornar l'entrada en vigor de la interlocutòria de l'alt tribunal al juny, “un mes dedicat a l'avaluació”. “Allò que s'ha ensenyat en català s'ha d'avaluar en català”, va dir Rigau.

El govern està pendent de saber amb certesa la data en què entra en vigor la resolució del TSJC, que podria ser el 2 de juny o més endavant, fins i tot el curs vinent. De moment, Rigau ja ha anunciat que presentarà recurs de cassació abans del 15 de maig, data límit en què ho pot fer, i mantindrà la “defensa de l'escola catalana”.

En la mateixa línia d'actuar pas a pas, a mesura que es produeixen els fets, la consellera no va voler avançar quines instruccions es donaran als centres de cara al setembre, mes en què s'hauria d'aplicar la llei Wert, que preveu que el castellà es converteixi en llengua vehicular a l'escola, juntament amb el català. “Del setembre no en parlarem fins que hi estiguem molt a prop –va dir Rigau– perquè estem a en espera del reglament del reial decret” que regula l'ús de les llengües en la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe).

En vigílies de l'època en què els mestres preparen el curs següent, els centres encara no saben si hauran de fer canvis en el model lingüístic. Els sindicats han demanat a Rigau que els doni instruccions per desobeir la Lomqe.

“El PP vol separar per raó de llengua”

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va acusar ahir el PP de voler “trencar definitivament el model” d'escola en català i de separar els alumnes en funció de la seva llengua. Rigau va fer aquestes declaracions després que el PPC hagi presentat una resolució al Parlament en què demana l'eliminació de l'atenció individualitzada en castellà als nens dels pares que ho demanin i que, aeducació infantil, els puguin separar per llengua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia