Educació

Educació

Els futurs cuiners de Lloret

L'Ajuntament i Evenia Hotels han arribat a un acord per obrir una escola d'hostaleria

Des de fa un parell d'anys, els estudiants de cuina de l'institut Ramon Coll i Rodés hi fan pràctiques, amb un restaurant pedagògic

A la comarca de la Selva, només hi ha un centre que funciona com a escola d'hostaleria i és a Lloret d Mar, en un espai que l'hotel Evenia Hotels cedeix als alumnes de l'institut Ramon Coll i Rodés que cursen el cicle formatiu de grau mitjà en tècnic de cuina i serveis de restauració. Des de fa temps, però, l'Ajuntament de Lloret reclama una escola d'hostaleria, pel pes que té la població en el sector turístic català, defensa el regidor de l'àrea, Ignasi Riera. Ateses les dificultats de pressupost de la Generalitat, que ara mateix semblen fer inviable la construcció d'una escola, l'Ajuntament i Evenia han arribat a un acord per establir una escola, a què la Generalitat aportarà el professorat.

Durant els últims cursos, la demanda a l'institut Ramon Coll i Rodés per formar-se en hostaleria ha anat creixent i, segons destaquen els professors, tots els estudiants troben feina ràpidament, ja que hi ha molta demanda en el sector. El curs 2013-2014, l'increment d'alumnes ha permès obrir més dies el restaurant pedagògic, o el que s'anuncia a l'entrada d'un menjador de l'Evenia com a “restaurant d'aplicació”. Funciona de dimarts a divendres servint un menú gastronòmic que inventen i elaboren íntegrament els estudiants, sota la tutela dels professors de l'institut, que segueixen la jornada prenent notes i avaluant els alumnes, mentre els comensals degusten els plats i, al final de l'àpat, valoren el servei. Els professors valoren aspectes com ara la uniformitat, l'actitud, la destresa i el resultat final. El menú de la setmana passada consistia en aperitius, quatre plats i dues postres, tot plegat, per 14,50 euros, un preu que, expliquen els mestres, pràcticament només cobreix el cost dels productes.

El restaurant serveix per posar en pràctica la teoria i per fer tocar de peus a terra molts alumnes, que només de començar els estudis ja somien arribar a ser com Ferran Adrià o els germans Roca. “Tothom vol fer esferificacions –explica Dídac Gómez, professor de serveis en restauració–. Els alumnes de primer comencen amb elaboracions bàsiques. Han de començar amb brous de peix i macarrons i l'elaboració prèvia d'alguns plats de carta. En el segon curs, treballen la carta i fan un menú de degustació que es canvia cada setmana, perquè és l'única manera que tinguin gent per fer les pràctiques”, explica el professor.

La proposta per al 2015, atesa la necessitat d'aquesta formació, són les noves instal·lacions que s'estan preparant a l'Evenia, en col·laboració amb l'Ajuntament, avança Riera. El director general d'Evenia Hotels, Francesc Melero, explica que ja s'estan fent reformes en una part de l'hotel perquè, de cara al 2015 o el 2016 com a molt, l'escola d'hostaleria ja tingui una entrada pròpia i unes instal·lacions amb més independència de l'hotel. “Ja fa dos cursos que són amb nosaltres –explica Melero referint-se als alumnes de l'institut–. Aquest any s'ha ampliat els dies de servei. I cada any augmenta.” Tant Melero com Riera defensen que, pel pes que té Lloret en el sector turístic no només gironí sinó català, la població ha de tenir una escola d'hostaleria. “Ens agrada molt col·laborar amb tot l'ensenyament, i tenir una escola a dins de l'hotel ens ajudarà en la formació. A Lloret li cal una escola d'hostaleria, perquè és el pulmó turístic de la Costa Brava”, manté.

14,50
euros
és el preu del menú degustació que elaboren els estudiants.
Ofertes de feina
Segons expliquen els professors de l'institut, la demanda de professionals a la zona és tan gran que, quan acaben, els estudiants troben feina fàcilment.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia