Educació

Pinya a favor del català a l'escola als Països Catalans

Som Escola, l'Assembla de Docents de les Illes Balears i Escola Valenciana s'uneixen per defensar la llengua

Les tres plataformes criden a participar en la cercavila del 14 de juny a Barcelona

Les plataformes en defensa de l'escola en català dels Països Catalans han decidit coordinar esforços en vista de l'assetjament polític i judicial de què està sent objecte la llengua els últims anys. El primer pas, el van fer ahir en fer una crida a la participació en la manifestació per l'escola en català del 14 de juny a Barcelona que van fer de manera conjunta Som Escola, l'Assemblea de Docents de les Illes Balears i Escola Valenciana.

La cercavila començarà a les sis de la tarda a la confluència entre el passeig de Sant Joan i la Gran Via i
hi participaran representants de la comunitat educativa de les Illes Balears i el País Valencià. “Estarem junts perquè junts hem de resistir els atacs contra l'ús de la nostra llengua a l'escola”, va dir Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural i representant de Som Escola. Casals va remarcar que, a diferència del que passa als altres territoris, on el govern posa traves a l'escola en català, a Catalunya “hi ha un gran consens” a favor d'un model amb més de tres dècades d'història.

Tot i això, va advertir: “En aquest moment al Principat també ens sentim en perill.” “Aquí s'està fent jugar el sistema judicial i no són els jutges els qui decideixen com s'expliquen les normes pedagògiques”, va afegir amb referència a resolucions com les del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliguen cinc centres a fer un 25% de les assignatures en castellà.

Com havia fet la vigília la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (Fapac), Casals va demanar al govern català “fermesa” en la defensa del model d'escola catalana. “Volem que el govern apliqui les lleis dictades a Catalunya”, va resumir.

Més difícil ho tenen a les Illes Balears i al País Valencià. Antonina Siquier, portaveu de l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, va recordar que el president, José Ramón Bauzá, no es digna a reunir-se amb ells per negociar sobre el decret del trilingüisme que “arracona el català” encara que ho demani un mestre en vaga de fam. Emili Gascó, secretari d'Escola Valenciana, va recordar que al País Valencià hi ha 200.000 persones que es mobilitzen per l'educació en valencià i el govern d'Alberto Fabra elimina línies en català.

LES FRASES

Demanem fermesa al nostre govern i que apliqui les lleis dictades a Catalunya
Muriel Casals
portaveu de som escola
Els mestres balears hem aconseguit remoure els foments de la societat illenca
Antonina Siquier
portaveu de l'assemblea de docents de les illes balears
La societat valenciana vol més línies en valencià i Fabra en suprimeix
Emili Gascó
secretari d'escola valenciana
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia