Educació

JOAN ROVIRA

SECRETARI GENERAL DEL CONSORCI FORESTAL DE CATALUNYA

“Si els boscos rendeixen els propietaris se'n cuiden”

El secretari general del Consorci Forestal de Catalunya assegura que hi ha una dita en el sector que diu que els boscos s'apaguen a l'hivern, i està convençut que amb una bona política forestal s'evitarien l'abandonament i molts incendis

A Catalunya es gestionen al voltant del 15% dels boscos quan a Europa la xifra arriba al 60%

Rovira assegura que la política forestal no s'ha de recolzar en ajustos, però sí en incentius. “Si jo inverteixo en temes d'interès general jo hauria de poder tenir una bonificació per aquest esforç que faig”, assegura el secretari general, que afirma també que “hem pogut comprovar que el resultat final per a l'administració és positiu”. Pel que fa al tema de pagar per caçar bolets, està convençut que a la llarga en sortiran beneficiats tant els propietaris forestals com també els mateixos boletaires.
Els boscos no es poden deslocalitzar per fer-los més rendibles, com es fa amb les empreses

Joan Rovira és propietari forestal i secretari general del consorci des de fa tretze anys. Assegura que el sector passa per un moment de canvi —“jo diria que ens atansem a una cruïlla”, remarca— tant pel que fa als mercats com també a casa nostra en l'aspecte institucional. Assegura que el principal problema a Catalunya és l'abandonament de la gestió dels boscos i que posar en funcionament “les cadenes de valor dels nostres boscos és una responsabilitat col·lectiva”.

La crisi econòmica que ha afectat gairebé tots els sectors com està afectant els silvicultors?
El sector, com la societat en general, viu moments de canvis. Jo diria que ens atansem a una cruïlla tant pel que fa a canvis de mercats com en l'aspecte institucional. En mercats perquè l'èxit de noves apostes, com ara el tema de la biomassa, i també el creixement de l'economia en altres regions del planeta fa que hi hagi més demanda de fusta i que aquesta demanda comenci a tenir un impacte real a casa nostra. La mobilització de producte cap a Europa central fa que hi hagi més logística, més maquinària i en conseqüència, més suport a les organitzacions de propietaris, que a casa nostra acaba tenint també un efecte molt important en el tema de la prevenció d'incendis. El principal problema que tenim aquí, al contrari que en altres països de més tradició forestal, és l'abandonament de la gestió dels boscos, que amb la crisi s'ha agreujat. La crisi passarà, però els boscos continuen a Catalunya. No els podem deslocalitzar per fer-los més rendibles, com es fa amb les empreses. I jo diria que posar en funcionament aquesta cadena de valor és una responsabilitat col·lectiva no només dels propietaris sinó també de l'administració i, per tant, de la societat en general.
L'aposta per la biomassa pot ser una sortida per al sector?
Els silvicultors ho veuen amb menys escepticisme que anys enrere, perquè plantejaments que tradicionalment havien sonat molt llunyans, almenys a casa nostra, ara estan fructificant. Nosaltres mateixos liderem una cooperativa, la Cooperativa de Serveis Forestals, i estem molt contents de com funcionen les coses tant pel que
fa a la mobilització de
productes fusters com pel que fa a projectes concrets que hem engegat.
Vostè ha dit que els canvis també implicaven les institucions.
El sector forestal ha tingut poc pes específic a la nostra zona, a diferència del que passa en regions més septentrionals. Aquí a casa nostra l'activitat forestal sempre ha tingut un tractament molt diferenciat i no ha tingut mai una política pròpia. De la política agrària, per exemple, que és una part molt important i que ajuda a mantenir les rendes d'uns professionals que desenvolupen l'activitat, nosaltres, el sector forestal sempre n'ha estat un apèndix. I en canvi nosaltres hem estat sempre el segon pilar de la part de diversificació i això ara Europa s'ho està creient a poc a poc. A Catalunya s'ha aprovat el Pla General de Política Forestal, un projecte a deu anys vista de com s'ha d'enfocar la política forestal a casa nostra.
I què en pensa, el sector, d'aquest pla?
Creiem que fa una aposta sincera, responsable i realista pel tema de la sostenibilitat. Massa vegades s'ha volgut, no sé si intencionadament, separar la gestió responsable dels espais forestals de la conservació del patrimoni natural. I això era un greu error, perquè ens abocava encara més al problema de l'abandonament de la gestió. Els boscos de casa nostra són el resultat de la interacció de l'home i la natura i, evidentment, si no hi ha un aprofitament econòmic, si no hi ha un equilibri, tot plegat s'acaba abandonant.
I els boscos sense gestió tenen més risc d'incendi.
Sempre hem dit que els boscos sempre s'apaguen a l'hivern. Si els boscos donen rendiment, el propietari se'n cuidarà. Tenim un vici que és centrar-nos més en els problemes i en la reparació de danys de catàstrofes i a fer franges d'urbanitzacions que no pas analitzar l'origen de tot plegat, que és realment el tractament de les més d'1,2 milions d'hectàrees de bosc a casa nostra. Actualment a Catalunya es gestiona al voltant del 15% dels boscos, i això és poc si es compara amb Europa, en què el percentatge és del 60%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia