Educació

Mas-Colell insta a superar el model funcionarial de les universitats catalanes

El conseller d'Economia i Coneixement defensa el pla propi de contractació de professors

Anuncia un augment de la cobertura de les beques Equitat

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va fer ahir una crida a abandonar el “model funcionarial” del sistema universitari català per afrontar els nous reptes de l'educació superior.

Durant el discurs que va fer a la Seu Vella de Lleida, amb motiu de la inauguració del curs universitari 2014/2015, Mas-Colell va demanar ser “ambiciosos i imaginatius” en qüestions com la contractació de professorat, ja que “fins i tot dins de les estructures legals actuals hi ha un marge molt ampli per a la contractació laboral”. “Realment ens faria falta tornar al model funcionarial?”, va preguntar a l'audiència.

El conseller va posar com a exemple el programa Serra Húnter de captació i retenció de talent a través del qual s'han convocat 75 contractes el curs 2013/14 després d'escollir entre 740 sol·licituds i 428 candidats, un 51% dels quals, estrangers. Mas-Colell va anunciar que el govern continuarà amb aquest pla.

El conseller va repassar les principals mesures que ha adoptat el govern l'últim any en matèria d'universitats i va fer un balanç positiu tant de la seva gestió com dels resultats de les universitats catalanes, que els últims mesos han aparegut ben situades en els principals rànquings del món.

L'èxit internacional, segons Mas-Colell, ha anat acompanyat d'una “notabilíssima millora” del rendiment acadèmic de les universitat, que ha passat del 69,5% del període 2004-2009, al 77,5% del període 2009-2013. El conseller va atribuir la millora de 8 punts als canvis metodològics derivats del pla de Bolonya i als canvis introduïts pel govern en la política de preus i beques. Segons el seu departament, el fet que s'hagi penalitzat les repeticions d'assignatures ha provocat que els estudiants hagin ajustat millor el nombre de crèdits de què es matriculen a les possibilitats reals d'aprovar.

El cert és que els últims anys, tot i que no hi ha hagut una davallada significativa del nombre d'estudiants a les universitats catalanes derivada del gran increment de les taxes (de fins a un 66%), sí que s'ha reduït el nombre de crèdits de què es matriculen els alumnes.

Mas-Colell va tornar a sortir en defensa de l'augment de fa dos anys pel seu “component redistributiu”, ja que els estudiants paguen en funció del seu nivell de renda, i va anunciar que per aquest curs s'ampliaran en un 2% els llindars de renda coberts per les beques Equitat, uns ajuts propis de la Generalitat, i que no s'aplicarà l'increment de l'IPC.

LES XIFRES

70.000
universitaris
es van beneficiar d'algun tipus d'ajut durant el curs 2013/14, 9.000 més que el curs anterior.
77,5
per cent
és el grau de rendiment acadèmic del període 2009-2013. Durant el 2004-2009 va ser del 69,5%.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia