Educació

La Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada fa 10 anys

La Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada-Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona (UdG) organitza el cicle de conferències Literatura i Holocaust. El violinista d'Auschwitz. Aquestes jornades estan dedicades a l'obra El violí d'Auschwitz, de Maria Àngels Anglada i a Jacques Stroumsa i tenen lloc amb motiu del desè aniversari de la càtedra i, a més, coincideixen amb el 75è aniversari de l'inici de la II Guerra Mundial.

L'objectiu d'aquest cicle és examinar qüestions filosòfiques i històriques sobre l'Holocaust a través de la seva memòria i la seva literatura, mostrar els seus efectes en la condició humana, assenyalar les diferències entre la jueria de preguerra i de postguerra i estudiar la problemàtica de l'alteritat després dels camps.

Ara fa 20 anys de la publicació de la novel·la d'Anglada, que narra la vida de Daniel, un lutier jueu deportat a Auschwitz i obligat a construir un violí per sobreviure. L'any 1998, Anglada va conèixer Stroumsa, un jueu sefardita que va ser violinista a Auschwitz. Ambdós van unir forces per preservar la memòria de l'Holocaust.

La primera activitat de la càtedra va ser justament un cicle de conferències que es va titular Memòria d'Auschwitz, en el qual va participar Jacques Stroumsa, el mes de maig del 2005. Aquestes jornades, que se celebraran al Caixafòrum de Barcelona des d'avui i fins al 28 d'octubre, preveuen les sessions: Antisemitisme, filosemititsme i l'ascens de la memòria de l'Holocaust, d'Annette Wieviorka; Censura política i xoc cultural: retrobar la història de la matança dels jueus d'Europa, a càrrec de Georges Bensoussandel Mémorial de la Shoah de París; El violí d'Auschwitz i la condició jueva, per Borja Vilallonga de Columbia University, i la taula rodona L'Holocaust en la literatura: el jueu i l'altre, amb Sam Abrams, Xavier Antich, Rosa Planas, Arnau Pons i Mariàngela Vilallonga. Precisament amb motiu del projecte Carles Fages de Climent, l'àrea de Patrimoni Històric de Castelló d'Empúries i Brau Edicions presentaran al municipi, el 23 d'octubre, el llibre inèdit de les Memòries de Fages de Climent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia