Educació

Educació

L'herència dels indians, a la Universitat de Girona

La UdG mira cap a Cuba

La UdG i la Universitat de l'Havana signen un nou conveni de col·laboració

S'ha redactat el projecte ‘La Ruta dels Indians'

Estudiants de publicitat i relacions públiques poden anar a Cuba a estudiar

Un projecte ambiciós, la creació d'una Ruta dels Indians, un nou conveni signat, de col·laboració entre la Universitat de Girona –a través de la Facultat de Lletres i Turisme– i la de l'Havana, que dóna el marc a una relació científica per mantenir, aprofundir i desenvolupar programes i línies de projectes conjunts de recerca i docència. Aquest és el marc general, que des del Grup de Recerca Comunicació Social i Institucional, que dirigeix el professor titular Lluís Costa, demostra que la UdG mira cap a Cuba i cap a tot allò que té a veure amb el fenomen dels indians. Aquest no és una argument nou per Costa, que ja en la seva etapa d'arxiver a Begur va crear el Fòrum dels Indians. Allò va ser un ambiciós embrió – de fet, a Begur ha quedat la important Fira dels Indians.

“Una de les migracions més importants de catalans va ser la que es coneix com la dels indianos o americanos que van viatjar cap a Amèrica al llarg del segle XIX, atrets per les històries d'oportunitats i riqueses gairebé infinites que s'explicaven a l'època”, destaca Costa, autor de diversos treballs d'investigació i recerca d'aquest període històric.

El projecte que es va desenvolupant a la UdG és viu i avança. De fet, entre el 2010 i el 2012 ja es va treballar la proposta de recerca Cuba i Catalunya: una història compartida, amb la Càtedra de Cultura Catalana de la Facultat d'Arts i Lletres de l'Havana, la Càtedra d'Oralitat Catalina Poncet, l'Institut Cubà d'Investigacions Culturals, el Ministeri de Cultura i la Universitat de Girona. Aquest projecte va permetre treballar, entre d'altres, un registre de referències sobre la presència catalana a Cuba i la difusió del llegat patrimonial i la relació de la documentació existent sobre aquest tema fins a l'actualitat, a més de l'enfortiment d'una línia d'investigació entre les institucions implicades.

Un primer conveni signat amb l'Institut Superior de Disseny de l'Havana ja va permetre que estudiants del grau de publicitat i relacions públiques poguessin fer assignatures a Cuba.

Segons Lluís Costa, aquest és un treball intens i sostingut en el temps que no només ha de permetre enfortir les relacions entre les universitats i institucions implicades –així com les que s'hi impliquin en un futur–: “Tenim la sort de tenir en el nostre home a l'Havana –destaca Costa, parafrasejant el títol de la novel·la de Graham Greene– un aliat, en la figura d'Alejandro Sánchez, director de la Càtedra de Cultura Catalana, per anar bastint aquests projectes que, ara mateix, ja són dos convenis signats, un de molt recent.” A més, es treballa la Ruta dels Indians, que vol permetre la creació d'un producte històric i turístic que ajudi a diversificar l'oferta, incrementar la competitivitat i desestacionalitzar la temporada turística.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.