Educació

educació

Els estudiants creen una ‘app' del patrimoni català

Els alumnes geolocalitzaran 454 punts d'interès d'arreu del país

El projecte vol potenciar l'ús educatiu del mòbil

Els estudiants catalans han posat en marxa un projecte pioner a tot el món en què, a través d'una aplicació per a dispositius mòbils, podran documentar i geolocalitzar el patrimoni de Catalunya. El Mobile History Map, de fet, ja es pot descarregar des dels dispositius del sistema Android i IOS, tot i que encara està en fase de proves. Fins ara, 29 centres educatius han participat en la prova pilot que s'ha fet al maig i al juny.

La idea és que, en una primera fase que es farà entre el primer i el segon trimestre d'aquest curs, l'aplicació reculli informació de text, fotografies, àudio i vídeo de 454 punts d'interès d'arreu del país. Els estudiants participants, de cinquè i sisè de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà, es documentaran sobre algun punt de la seva zona i faran una proposta d'informació al centre de recursos de la seva regió perquè la revisi, la validi i la inclogui en l'aplicació.

“L'objectiu és que el mòbil deixi de ser l'enemic del mestre per convertir-se en una eina útil”, va explicar Jordi Majó, responsable econòmic del Mobile World Capital, en la presentació del projecte, ahir a Barcelona. “Amb aquest projecte, els estudiants treballaran aspectes com la cultura, l'art i la gastronomia en un projecte col·laboratiu”, hi va afegir.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va remarcar que el projecte ajudarà a potenciar el plurilingüisme a les aules, ja que la informació estarà disponible en català, castellà i anglès, i a estimular les vocacions tècniques, especialment entre les noies, on n'hi ha menys.

El projecte forma part del programa mSchools de col·laboració de la Mobile World Capital amb Ensenyament i se suma a l'assignatura Mobilitzem la informàtica, de creació d'aplicacions, en què el curs passat van participar més de 6.000 alumnes de secundària.

LA XIFRA

1.600
alumnes
i 80 professors es calcula que participaran en la primera fase del projecte Mobile History Map.

El congrés creix de pressa, la capital no tant

Fidel a la progressió dels últims anys, el pròxim Congrés Mundial del Mòbil serà “més gran i millor”. Ho va avançar ahir John Hoffman, el conseller delegat de la GSMA (l'associació que aglutina els principals actors del sector i que organitzarà la fira entre el 2 i el 5 de març) en el transcurs d'un dinar conferència organitzat pel Cercle Tecnològic de Catalunya (Ctecno).

“Construir una ciutat per a 85.000 persones, transportar-les, alimentar-les, que facin negoci i s'ho passin bé no és fàcil”, va explicar Hoffman. La GSMA està pendent de reunir-se amb l'Ajuntament per saber si durant el congrés es podrà pagar els transports públics amb el mòbil, però ja celebra l'anunci de l'arribada del metro al recinte firal de Gran Via pel 2016. Quan li van preguntar si l'amoïnaven els moviments veïnals contra el turisme, Hoffman va ser clar: “Em preocupa tot.”

Però mentre que el congrés no ha parat de créixer, la Mobile World Capital ha evolucionat a un ritme més lent. Ho va admetre el mateix Hoffman –“m'hauria agradat més velocitat”–, que va atribuir els problemes, en part, a les dificultats econòmiques del moment, però va remarcar que s'estima més “fer les coses bé que fer-les només de pressa”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia