Educació

Formació

“Aquí treballo i em puc moure”

Una quinzena de joves sense estudis ni feina es formen com a pagesos a les hortes del Maresme

El Consell Comarcal disposa de la col·laboració de set explotacions que fan producció ecològica

No importa que plogui o faci mal temps. En Sergi Barberà s'arremanga per collir el fonoll que creix a les hortes del Petit Bané, on fa setmanes que treballa de pagès. “M'agrada perquè aquí faig una feina en què em puc moure i no haig d'estar assegut com en una oficina”, explica. Ell, com altres joves de la comarca, ha participat en el programa Fórmula Jove, que vol donar una sortida a aquest col·lectiu que deixa els estudis a mitges i no té formació per incorporar-se al mercat laboral. “Jo no vaig acabar l'ESO i no m'havia plantejat mai fer de pagès, però veig que pot ser una oportunitat per tenir una feina”, explica. Amb 20 anys en Sergi no estudia ni tampoc treballa. Reconeix que aquesta és una feina dura, però diu que no li desagrada. Sense tenir experiència n'ha après de pressa, des de treure herbes fins a passar el motocultor, sembrar i collir. “He fet de tot menys anar a vendre al mercat”, diu satisfet. Al seu costat, l'escolta el responsable de la finca, Roger Soler, que també està començant en el món de la pagesia deixant enrere la seva professió com a educador social. “Hi ha un vessant pedagògic i terapèutic que et connecta amb la terra”, assegura. A la finca treballen d'altres joves voluntaris en un projecte que va començar fa un any per abastir, conjuntament amb d'altres pagesos, els mercats més propers de Vilassar de Mar i també la plaça Gran de Mataró. “Intento que puguin fer de tot una mica perquè vegin tot el procés de la producció i saber cadascú en què se'n surt millor”, explica. Tant en Sergi com l'Òscar, que fan les pràctiques a la mateixa finca, hauran de fer setanta hores al camp. Avui l'Òscar no hi ha anat perquè tenia una entrevista de feina i haurà de recuperar les hores perdudes.

El programa de formació acull quinze joves, que a l'octubre van començar la part més teòrica per rebre les nocions bàsiques en horticultura ecològica en una finca de Cabrera de Mar. Ara han pogut fer les pràctiques gràcies a les set explotacions agroecològiques amb què l'administració comarcal ha signat un conveni de col·laboració. A més de la finca del Petit Bané, hi participen Hortganic, també de Vilassar de Mar, l'empresa Aurora del Camp del Masnou, Els Hortets de Cabrera, Cal Lloric de Canet, l'Horta del Pla de Munt de Palafolls i l'Horta de la Mercè de Tordera. “Per a ells la responsabilitat de venir a treballar és un abisme. El seu entorn és complicat i tenir un ofici ara és el menys important. El repte serà quan hagin de trobar feina de veritat”, comenta des del Pla de Munt Miquel Riera. Alguns, com ara en Sergi, tenen l'esperança de poder continuar ajudant al camp fins que els surti feina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia