Educació

David Jou, nou doctor ‘honoris causa' de la UdG

El científic és doctor en física de la matèria condensada per la UAB

El doctor David Jou, catedràtic de física de la matèria condensada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va ser investit ahir al matí doctor honoris causa per la Universitat de Girona (UdG).

La investidura va tenir lloc en el marc d'una emotiva cerimònia, que es va celebrar a l'aula magna de la UdG; emotiva perquè es van posar sobre la taula, en els parlaments, arguments que van anar més enllà de la ciència pura, i, també, pel sentit record i homenatge al desaparegut Rafel Llussà, degà de la Facultat de Lletres.

El rector de la UdG, Sergi Bonet, va definir David Jou com un “home renaixentista”. Definició precisa d'una figura que és científic, però també poeta, traductor i docent. Una personalitat, la de Jou, que traspassa els mèrits acadèmics i de recerca per dibuixar una figura polièdrica que sosté que “la física es fa dialogant amb el món”. David Jou, segons van destacar els seus padrins, Xavier Casamitjana i Elena Roget, aporta un bagatge intel·lectual que l'ha fet transitar de la ciència a la poesia i a la traducció, en castellà i català, de les obres més importants de Stephen Hawking.

David Jou, que va agrair el títol i que va dir que ara se sentiria més lligat amb Girona, va fer un parlament que es va iniciar des dels principis de la termodinàmica per acabar amb un vibrant, i sentit, poema seu, dedicat a la docència.

Un viatge de la termodinàmica al món quàntic

David Jou és catedràtic de física de la matèria condensada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des del 1989. S'ha especialitzat en termodinàmica de processos irreversibles i mecànica estadística fora de l'equilibri, però ha fet incursions en moltes altres àrees de recerca, com ara la turbulència quàntica, la mecànica de fluids i la biofísica. La seva aportació més reconeguda a la física és la formulació (juntament amb J. Casas-Vázquez i G. Lebon) de la teoria de termodinàmica fora de l'equilibri anomenada termodinàmica irreversible estesa, que s'ha recollit en el llibre Extended irreversible thermodynamics (amb J. Casas-Vázquez i G. Lebon).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia