Educació

Projecte pilot per a alumnes amb altes capacitats

Un total de 77 alumnes de primària i secundària van participar dissabte en la primera sessió del programa extracurricular

Simultàniament, pares i avis van assistir a uns tallers formatius

Un total de 77 nens amb altes capacitats de les comarques gironines van participar dissabte passat en la primera sessió del projecte pilot de foment del talent personal i enriquiment extracurricular que s'ha posat en marxa a Girona per iniciativa de la Fundació d'Ajuda a Nens i Joves amb Altes Capacitats (Fanjac) i la Universitat de Girona. Aquest programa es desenvolupa fora de l'horari escolar i és de caràcter voluntari. La psicòloga de la Fanjac, Teresa Gómez, ha explicat que no es tracta de substituir el currículum oficial, sinó de complementar-lo i proporcionar als alumnes amb altes capacitats l'oportunitat d'aprofundir en diverses àrees del coneixement a través de l'experimentació, la investigació i la creació mitjançant diverses estratègies pedagògiques. “És un projecte que, de moment, ha tingut molt bona acollida”, va manifestar ahir Gómez, que va indicar que tant els alumnes com els familiars van sortir dissabte molt satisfets. Amb aquestes sessions de caràcter extracurricular, es volen refermar els punts forts d'aquests nens en detriment dels punts febles, ja que, segons exposa la psicòloga de Fanjac, “a vegades es gasten energies per lluitar contra les seves debilitats en comptes d'utilitzar-les per desenvolupar el seu talent”.

El projecte pilot que s'ha organitzat per aquest any gira al voltant del tema Els sorramolls i cada mes tindrà lloc, a la Facultat de Ciències de la UdG, una sessió matinal adreçada als alumnes. Els alumnes treballen dividits en quatre grups, segons les edats, ja que n'hi ha des de primer de primària fins a quart d'ESO. Els infants i joves participants són, majoritàriament, de les comarques gironines, però també n'hi ha de la demarcació de Barcelona i de Lleida.

De manera simultània a les sessions dels alumnes, té lloc un taller per als pares i els avis dels nens amb l'objectiu d'orientar-los en l'educació dels fills i néts. La idea que els avis puguin assistir a aquests tallers formatius i d'intercanvi d'experiències va sorgir pensant que sovint són ells els que, en el dia a dia, tenen més cura dels nens perquè els pares treballen.

Un total de vint-i-dos professionals –entre professors de secundària, psicòlegs, pedagogs i estudiants universitaris– estan involucrats en aquest projecte amb la idea d'ajudar els infants i els joves a generar idees, ser innovadors, imaginatius, creatius i emprenedors, i a buscar respostes i prendre decisions. Aquests professionals van rebre formació de Montse Expósito, un referent en treball extracurricular que treballa a Madrid. El projecte té en compte la totalitat de l'alumnat, independentment de quina sigui la seva situació personal, social i econòmica.

LA XIFRA

6
per cent
de la població escolar són alumnes amb altes capacitats, que fan referència a la superdotació i el talent.

LA FRASE

Es tracta de reforçar els punts forts dels alumnes i que els facin servir per desenvolupar el seu talent
Teresa Gómez
Psicòloga de la delegació de la fanjac a girona

Jordi Sargatal es va fer càrrec de la inauguració

El naturalista Jordi Sargatal va ser l'encarregat de fer la conferència magistrat en l'acte de presentació oficial del projecte, a mitjans del mes passat. Va parlar dels Aiguamolls i sorramolls.

L'observatori de la UNED té detectats 200 casos

L'observatori de la superdotació i els talents de la UNED de Girona ha diagnosticat des que es va posar en funcionament, el 2009, prop 200 de nens amb altes capacitats. Les altes capacitats inclouen la superdotació i el talent. Els superdotats tenen un nivell alt de raonament lògic i creativitat en tots els recursos intel·lectuals. L'alumnat amb talent té una elevada aptitud en un o més àmbits. Suposen entre el 4% i el 6% de la població escolar.

Apropar als joves a la UdG per captar el màxim talent possible

El professor universitari i membre de la Fanjac, Teo Jove, va explicar ahir que el projecte pilot s'estendrà pròximament a un grup reduït, d'uns sis alumnes, de batxillerat. Aquests estudiants tindran accés als laboratoris de recerca de medicina i de química de la UdG. Jove va indicar que es vol donar a conèixer als joves amb talent els recursos de què disposa la UdG perquè a l'hora d'escollir la carrera optin per fer els estudis a la UdG.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia