Educació

El paper dels ajuntaments, clau en l'educació del futur

Els ponents que van intervenir en un debat a Girona defensen la necessitat d'ensenyar els joves a participar en les xarxes socials amb sentit crític

Un centenar de tècnics van assistir a la jornada

El paper que han de jugar les administracions locals en l'educació dels joves l'any 2025 ha de ser molt més gran que el d'ara. I aquest és un dels grans reptes que tenen plantejats els ajuntaments de cara al futur. Aquesta va ser una de les principals conclusions a la qual van arribar els ponents que van participar en el debat que va tenir lloc ahir en el marc de la 30a Trobada de Tècnics de l'Educació en l'Àmbit Local, que es va celebrar a la biblioteca Carles Rahola de Girona, el primer acte públic que es va fer en aquestes instal·lacions i que va reunir un centenar de persones.

En el debat, presentat pel director de l'edició de Girona d'El Punt Avui, Jordi Grau, i moderat per la periodista Milagros Pérez Oliva, es va posar en relleu el compromís, urgent, que els ajuntaments han d'adoptar amb “l'alfabetització política dels ciutadans”, segons va destacar el sociòleg Xavier Bonal. “El repte dels ajuntaments és enorme, descomunal. Han de lluitar contra l'exclusió social i l'aïllament emocional i promoure, per tant, espais d'inclusió”, va afirmar Bonal, professor del departament de sociologia de la UAB.

Dolors Reig, psicòloga social i educadora, va animar els ajuntaments a ajudar els joves a “participar millor i d'una forma crítica” en els espais públics que tenen al seu abast, com ara les xarxes socials. “Els educadors de la tribu són ara més importants que mai perquè poden ensenyar als joves a fer un bon ús de les noves tecnologies de la informació”, va assegurar Reig, que va fer una defensa a ultrança de les voluntat i la capacitat dels joves de participar i d'organitzar-se.

Carla Carreras, professora de filosofia a la UdG, va exposar que l'administració local ha de ser l'encarregada, juntament amb l'escola i la família, i d'impulsar la formació en valors i les pràctiques democràtiques entre els joves. “No es tractar de parlar-los de llibertat a les aules, sinó d'oferir-los veritables espais de llibertat”, va afirmar Carreras.

LA FRASE

Els joves reclamen canvis i tenen un gran poder d'organització. Cal ensenyar-los a participar millor
Dolors Reig
psicòloga social i educadora
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.