Educació

La UdG manté graus i màsters fins al 2017

El rector, Sergi Bonet, diu, però, que es valorarà si s'aplica només en el supòsit de noves titulacions

El rector de la UdG, Sergi Bonet, ha explicat que no s'aplicarà la reforma dels graus i màsters, aprovada pel govern de l'Estat, fins com a mínim el 2017. Segons Bonet, aquesta decisió es va prendre ahir, durant la reunió de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE). L'acord es va prendre per 57 vots a favor, 1 en contra i 5 abstencions.

Període d'estudi

Amb tot l'acord és clar: les universitats de l'Estat espanyol es comprometen a no implantar cap grau dels actuals de 4 anys a 3 fins al curs 2017/2018. Durant aquest temps, i segons Bonet, la CRUE serà qui estudiarà la conveniència de quins títols podrien passar de 4 a 3 anys, valorar com aquest canvi pot afectar el finançament de les universitats i com pot també afectar la igualtat d'oportunitats dels estudiants a graus i a màsters. Bonet també ha explicat que, i de manera excepcional, graus nous podrien programar–se en 3 anys abans del 2017/2018. També és cert que l'acord pres ahir a la CRUE no és vinculant i en el marc de l'autonomia universitària res impedeix que un rector no l'apliqui.

De tota manera, per Bonet és important destacar que aquest acord implica que cap dels graus existents queden afectats i que es pugui gestionar una tramitació pensant en el 2017 i 2018. El rector de la UdG ha carregat contra l'Estat perquè “no entén que els màsters, que ara es volen passar d'un a dos anys, no són res més que una altra etapa formativa”. I, per això, i segons Bonet, el preu de la matrícula hauria de ser molt menor, en sintonia amb la majoria de països de la Unió Europea: “Ara mateix, a l'Estat espanyol, un màster volta els 6.000 euros de matrícula; aquest canvi voldrà dir que en ser de dos anys els estudiants hauran de passar a pagar, pels dos, uns 12.000 euros.” El rector de la UdG considera que es corre el perill de generar un desequilibri pel que fa a les igualtats entre estudiants. Bonet recorda que a molts països la matricula d'un màster és d'uns 500 euros.

El rector destaca que quan es van aplicar els acords de Bolonya, l'Estat espanyol va optar per fer graus de quatre anys i un any pel màster, en contra del que feien la majoria de països europeus, que havien optat per tres anys pels graus i dos pels màsters: “Aquell era el moment de fer-ho. Però l'Estat va optar per equiparar-se amb Sud-amèrica, on es fan els quatre més dos.” Precisament un dels grans errors, segons Bonet, és que els màsters, quant a matrícula, quadrupliquen el que costa un grau.

LA FRASE

Penso que un dels errors del país és no entendre que els màsters són una altra etapa formativa
Sergi Bonet
rector de la UdG
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia