Educació

Compromís perquè Mataró estreni escola pública al centre el 2016

La Generalitat enllesteix el projecte i assegura que les obres de l'Angeleta Ferrer començaran aquest estiu

El projecte s'adapta a la nau catalogada

Els alumnes de l'escola Angeleta Ferrer estrenaran edifici el setembre del 2016. Així ho va prometre als pares i mestres el director dels serveis territorials d'Ensenyament al Maresme, Josep Vicent-Garcia, que va assegurar que en els propers mesos es posaran a licitació les obres, que començaran aquest mateix estiu.

La comunitat educativa es va mostrar satisfeta de l'anunci que per fi posa data a un nou edifici, després d'ocupar provisionalment durant dos anys l'escola Torre Llauder. Els alumnes van ser desallotjats d'un dia a l'altre pels problemes d'aluminosi que tenia l'immoble que ocupaven a la plaça de Cuba.

La nova escola del centre, que passarà a ser de dues línies, ocuparà la nau industrial de l'antiga fàbrica del paper de Can Fàbregas, que ocupa una superfície de 6.775 m² entre els carrers Lepant i Churruca. La fàbrica està catalogada en tota la seva estructura i mantindrà tant la façana com la volumetria. Això ha condicionat el projecte, tal com van explicar els arquitectes, a l'hora de tenir en compte la distribució de les aules o la il·luminació. Segons van explicar, es mantenen les columnes de fosa que hi ha a l'interior i també es respectaran les voltes de maó vist que hi ha al sostre de la fàbrica.

La planta sota coberta no formarà part de l'escola, motiu pel qual el projecte del centre educatiu no preveu la seva adequació. Tot i que el seu ús concret encara no està definit, l'Ajuntament preveu utilitzar-la en el futur com a equipament públic amb un accés independent.

Les aules d'educació infantil se situen a la planta baixa de l'edifici per tenir accés a l'espai enjardinat on es conserva l'antiga xemeneia. Un dels primers treballs que portarà a terme l'Ajuntament abans de començar les obres del centre educatiu és el condicionament d'aquesta xemeneia de vapor que el 1856 movia la fàbrica de filats i teixits de Ca l'Arenas i que el 1900 va adquirir l'empresa de cartró i paper Hijos de Antonio Fàbregas.

Per restaurar la xemeneia s'hi destinaran 190.000 euros del pressupost municipal. L'accés principal a l'escola es preveu des del carrer Churruca a través d'una plaça pública.

LA XIFRA

5,3
són els milions del pressupost destinat a la construcció de l'escola que s'integra a la nau catalogada.

El centre d'FP i lloc a secundària

El màxim responsable d'Ensenyament a la comarca, Josep Vicent-Garcia, no amagava que un cop s'ha complert amb l'Angeleta Ferrer el proper repte a la capital del Maresme és tirar endavant el centre integrat de formació professional a la zona del Tecnocampus. Segons diu, aquest projecte per ara embrionari, en què l'Ajuntament ha iniciat la cessió dels terrenys a la Generalitat, serà una gran oportunitat que es visualitzarà el mandat que ve. L'objectiu és aixecar un edifici en un espai de 3.700 m² on es pugui concentrar l'oferta i guanyar lloc als instituts per ampliar l'oferta de places a secundària. Aquesta és una de les mesures que plantegen els serveis territorials per resoldre la demanda prevista per als propers cursos a secundària, després que no s'hagi tirat endavant el projecte per construir un nou institut a Rocafonda per millorar l'oferta de centres públics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia