Educació

Wert torna a la càrrega

El govern espanyol insta el TSJC a impugnar la preinscripció escolar perquè s'hi inclogui el castellà com a llengua vehicular

Ensenyament garanteix que no canviarà el calendari

José Ignacio Wert va tornar ahir, vigília de l'inici de la campanya electoral, al bell mig de l'escenari polític per llançar un altre torpede al model d'escola en català que, en cas que fos acceptat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), podria suposar la repetició del procés de preinscripció i matrícula per al pròxim curs escolar. Segons va avançar el diari El Mundo, l'advocacia de l'Estat va presentar el 27 d'abril un recurs contenciós administratiu davant el TSJC contra les normes de preinscripció de la Generalitat per al curs que ve en què demana, com a mesura cautelar, que s'obri un altre període de matriculació perquè els pares puguin demanar l'escolarització en castellà.

El recurs, presentat a instàncies del Ministeri d'Educació, addueix que la sol·licitud de preinscripció als centres d'educació infantil, primària i ESO vulnera la llei perquè, d'una banda, no inclou cap casella perquè els pares triïn en quina llengua han d'estudiar els seus fills i, de l'altra, avala la fórmula de donar “atenció individualitzada” en castellà als qui ho hagin sol·licitat.

El nou moviment de Wert va provocar la resposta contundent de govern, partits polítics i la comunitat educativa. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va acusar el govern espanyol d'haver “fet un últim intent d'eliminar el model lingüístic català” per “interessos purament partidistes”; però, tot i això, va assegurar que la resolució no afectarà el procés de matrícula, que es farà entre el 8 i el 12 de juny. El govern, que va rebre la notificació de la resolució abans-d'ahir, té deu dies per presentar al·legacions, la qual cosa ja va anunciar que faria. Després d'aquest procés, la consellera va voler llançar un “missatge de tranquil·litat a les famílies” i es va mostrar convençuda que “la normalitat tornarà al sistema”.

Rigau va advertir que anul·lar el procés de matrícula “en aquests moments de la preinscripció”, que va començar el 10 de març passat, suposaria “avisar de manera individual el milió i mig de persones matriculades” al segon cicle d'educació infantil, primària i secundària obligatòria. La consellera també va criticar la pretensió, exposada en el recurs del govern espanyol, de fer que el català i el castellà es reparteixin al 50% les hores lectives. “Amb aquest percentatge no queda lloc ni per a l'anglès, ni per a segones llengües estrangeres”, va lamentar la titular d'Ensenyament.

El recurs del govern espanyol s'escuda en les últimes interlocutòries del TSJC, que han obligat diversos centres educatius catalans a impartir un 25% de les assignatures no lingüístiques en castellà si un sol alumne ho demanava, per exigir que es generalitzi aquest percentatge arreu del país. El Ministeri d'Educació, però, va encara més lluny i considera que el 25% de castellà ha de ser un percentatge “transitori” per arribar a la meitat d'hores lectives en aquesta llengua.

El rebombori causat pel moviment del govern espanyol va obligar el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, a desautoritzar la secretària d'Estat, Montserrat Gomendio, que havia dit que el castellà té a Catalunya la consideració de “llengua estrangera” i que caldria repetir el procés de matriculació, per aclarir que “el recurs no pretén anul·lar la matriculació que s'ha fet, que és perfectament vàlida, ni afectar-ne el procés”. Amb aquest recurs –va explicar Wert– es pretén obrir un període addicional perquè les famílies que vulguin que els seus fills estudiïn en castellà tinguin “la possibilitat de fer-ho”.

Les explicacions del ministre, però, no van apaivagar els ànims de la comunitat educativa, en plena lluita contra la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe). Precisament ahir, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) va fer una altra crida al boicot a les proves de tercer de primària previstes a la llei Wert que s'estan fent aquests dies a Catalunya.

Som Escola, la coordinadora que aplega totes les entitats en defensa del model d'escola en català, va qualificar d'“acte de violència institucional” la pretensió del govern espanyol de “bloquejar el procés de matriculació”. La plataforma va fer una crida al govern català a no fer cap “pas enrere” “en el manteniment del model d'escola catalana”.

LES FRASES

El PP fa un últim intent de matar la immersió lingüística abans d'acabar la legislatura
Irene Rigau
consellera d'ensenyament
Les famílies han de poder tenir una proporció raonable de castellà com a llengua vehicular
José Ignacio Wert
ministre d'educació

Competències bàsiques a sisè

Més de 73.000 alumnes de sisè de primària de 2.217 centres educatius s'estan examinant des d'ahir i fins avui de l'avaluació de competències bàsiques de final d'etapa. Els estudiants es van enfrontar ahir a les proves de llengua catalana (aranès a la Val d'Aran) i de matemàtiques, i avui serà el torn del castellà i l'anglès.

En la prova de català, els alumnes de sisè van haver de respondre a un qüestionari de comprensió lectora del text ‘Fer les Amèriques al segle XVIII', de Sebastià Sorribas, i un fragment de ‘La veritable història del capità Garfi', de Perdomenico Baccalario. També van fer un dictat i una redacció en la qual havien de descriure un company de classe.

L'avaluació de les competències bàsiques de sisè de primària s'ha consolidat els últims anys i els centres ja fa mesos que les preparen. Abans d'acabar el curs escolar, les escoles i les famílies rebran un informe amb els resultats dels alumnes. Els centres els analitzaran i proposaran mesures de millora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia