Societat

barcelona

Més denúncies per haver vulnerat el dret d'admissió

El cartell de ‘reservat el dret d'admissió' no té validesa perquè no s'ajusta a la llei

Les queixes per la vulneració del dret d'admissió en establiments de concurrència pública de Barcelona van augmentar el darrer any. L'Oficina per la No-discriminació de Barcelona (OND), un servei dependent de l'Ajuntament que treballa per garantir la igualtat entre la ciutadania, va rebre un total de 707 queixes per vulneració de drets, un 14% de les quals corresponien al dret d'admissió. Aquest 14% suposa un augment de dos punts respecte a l'any 2008. Per la seva banda, el Departament d'Interior va rebre l'any passat 31 denúncies per la vulneració del dret d'admissió a la capital catalana, a conseqüència de les quals es van obrir 20 expedients sancionadors. De començament d'any ençà, han rebut 17 denúncies i s'han obert 7 expedients.

Els ciutadans tenen el dret a ser admesos en qualsevol espectacle públic i activitat recreativa en les mateixes condicions que la resta d'assistents, sempre que no s'hagi superat l'aforament permès o es mostrin símptomes d'embriaguesa o d'haver consumit drogues. També s'ha de denegar l'entrada a aquelles persones que duguin símbols que puguin incitar a la violència o a la discriminació, i a les que incompleixen les condicions que marca un local que s'hagi acollit al dret d'admissió. El rètol de “reservat el dret d'admissió” vulnera el decret llei que actualment empara el dret i, per tant, no té validesa. Segons l'actual legislació, els locals que s'emparen amb el dret d'admissió han d'especificar les condicions d'entrada al local. A més, l'exercici d'aquest dret per un establiment és voluntari i no pot comportar, en cap cas, la discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió, discapacitat, orientació sexual, identitat de gènere o qualsevol altra circumstància personal o social. “El problema del dret d'admissió és que les lleis existeixen però no es compleixen”, diu Lupe Pulido, directora de l'OND. Les competències per verificar si aquest dret s'està complint segons la llei les tenen els ajuntaments que han atorgat la llicència a un establiment, o la Generalitat. “Que molts continuïn utilitzant el rètol «reservat el dret d'admissió» es deu al fet que els responsables desconeixen com està regulada la qüestió o perquè tenen interès a mantenir-lo”, explica Pulido. “Acollir-se al dret d'admissió implica complir unes condicions molt concretes que, de vegades, porten més problemes que avantatges”, assenyala la responsable de l'OND. Les condicions per entrar en un local que s'acull al dret d'admissió han de basar-se en criteris objectius, no poden ser discriminatòries i han de ser visibles en plaques situades a les entrades dels establiments. Per a Pulido, “no es pot posar un rètol que digui «no està permesa l'entrada a persones amb el cabell curt» perquè curt no és una mesura objectiva”.

LA FRASE

El problema del dret d'admissió és que les lleis existeixen però no es compleixen
Lupe Pulido
directora de l'oficina per la no discriminació (ond)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.