Societat

TRIBUNALS

Els advocats es refugien en el torn d'ofici per la crisi

S'incrementa el nombre de lletrats que s'inscriuen a aquest servei per tenir una remuneració garantida, que paga l'administració

El Col·legi d'Advocats de Barcelona amplia serveis per al sector

La crisi ha fet disparar la inscripció d'advocats al torn d'ofici. L'assistència al detingut va néixer com un servei vocacional per donar atenció lletrada a tothom, especialment a persones sense recursos, i en gran part el sufraga la Generalitat, però darrerament s'ha convertit en un salvavides per a més d'un lletrat amb dificultats. I més ara que l'administració paga al dia. Poden cobrar uns 500 euros per servei. El requisit per inscriure's al torn d'ofici és figurar com a advocat amb un mínim de tres anys d'exercici, i només cal fer un curset en torns especialitzats, com ara el de violència domèstica. El Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab) informa que ara hi ha uns 3.000 advocats inscrits en els diversos torns que tenen a la demarcació, i hi afegeix que no hi ha hagut cap allau d'inscripcions en els darrers dos anys. Alguns dels advocats consultats, però, expliquen que en el torn d'ofici penal les guàrdies s'han espaiat força, i que han passat de fer-ne una cada dos mesos a una cada quatre. A més, els sobta trobar-hi advocats que fa anys que no pledegen perquè estaven en una empresa o en una assessoria.

Unió de despatxos

La recessió, a més de la morositat dels clients, també ha provocat la unió de despatxos per reduir despeses, especialment els unipersonals –l'any 2006 eren la majoria, amb 1.452 en l'àmbit de l'Icab–. Fonts del Col·legi d'Advocats constaten el “moviment de despatxos petits” a Barcelona a partir del canvi d'adreça que els comuniquen. Els grans bufets tampoc no se n'escapen, i han reduït despeses i personal. Les especialitzacions que han notat més el sotrac són la matrimonial i la mercantil. L'advocat Javier García Mallol exposa que “el que afronta més bé la crisi és el despatx petit i mitjà multidisciplinari, que pot donar un servei integral al client”. També hi ha l'extrem dels lletrats obligats a treballar des de casa. Una mostra d'això és l'èxit de la sala d'ordinadors i despatxos del Servei d'Atenció al Col·legiat de la Ciutat de la Justícia. En aquest sentit, a banda de mantenir les quotes congelades –i fins i tot endarrerir-ne el pagament en certs casos–, el col·legi té previst obrir a mitjan novembre el Centre de Suport Professional, on l'advocat tindrà els serveis d'un despatx al costat dels jutjats pagant una quota. La primera fira d'advocats de l'arc mediterrani és una altra empenta que l'Icab ultima per al febrer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.