Societat

consum

Informar de la sal, el sucre i els greixos serà obligat a les etiquetes l'any 2013

La UE vol combatre l'obesitat forçant els fabricants a donar la informació nutricional ben clara a l'envàs

El vi, la cervesa i el licor queden fora de la norma

Les etiquetes d'aliments i begudes ja no podran amagar el contingut en sal, sucre i greix. La Unió Europea obligarà els fabricants, a partir del 2013, a espantar els consumidors informant-los amb lletra clara i llegible –d'1,2 mil·límetres de cos, com a mínim– de quin és el contingut en energia, greixos, greixos saturats, carbohidrats, proteïnes i sal per cada 100 mil·lilitres o grams d'un producte i quin percentatge de la quantitat diària recomanada suposa. Una mesura amb la qual els Vint-i-set esperen poder combatre l'obesitat.

El vi, la cervesa, els licors i les begudes alcohòliques aromatitzades se n'escapen i queden fora de la nova normativa, de moment. Tampoc no l'hauran de complir els aliments que no estiguin envasats. Finalment també s'ha descartat que les etiquetes siguin iguals arreu dels Vint-i-set i es deixa llibertat a cada govern perquè decideixi de quina manera organitza la informació.

La nova normativa comunitària, que els ministres europeus de Salut i Consum han trigat dos anys a pactar, obliga també a escriure a l'etiqueta l'origen de la carn animal, com actualment ja es fa amb la vedella. I els productors hauran de fer constar també els ingredients que poden ser al·lergens, com els cacauets, el peix, la llet o la mostassa. La informació sobre la fibra o el nivell de colesterol serà opcional. Tot plegat amb l'objectiu d'ajudar els consumidors a prendre decisions informades quan compren algun aliment i de retruc combatre l'obesitat.

Només Itàlia ha votat en contra la nova euroetiqueta, que ara es tramitarà al Parlament Europeu perquè entri en vigor d'aquí a dos o tres anys. Els països tenen de tres a cinc anys per aplicar-la. A més, quan faci cinc anys de l'entrada en vigor de la mesura es tornarà a estudiar si cal que també s'ampliï la informació de les etiquetes a totes les begudes alcohòliques.

LA FRASE

Ens hauria agradat més que totes les etiquetes tinguessin un mateix format a tota la UE
Roberto Sabrido
President Agència espanyola de seguretat alimentària i nutrició

LA XIFRA

5
països
en contra d'obligar a indicar l'origen de la carn de porc i xai, entre els quals, Espanya, Alemanya i Dinamarca.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.