Societat

Un exili molt nostre

La pallassa Pepa Plana i el seu equip presenten a Valls l'espectacle ‘Èxode'

Estudien fer-ne una versió en castellà per fora de Catalunya

Pepa Plana i el seu equip ens van proporcionar en aquestes Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela el plaer de riure amb ganes amb l'estrena de l'espectacle Èxode, que divendres es va poder veure al Teatre Principal de Valls. Aquesta crítica sàviament construïda sobre la deportació i el desterrament de les víctimes d'una guerra –i concretament de la Guerra Civil espanyola– és “una denúncia de tots els exilis”, tal com va explicar la mateixa pallassa després de presentar amb èxit de públic la primera de les funcions.

Pepa Plana ha tingut el detall d'obsequiar la seva ciutat natal amb aquesta producció, que encara no ha vist ningú. L'actriu avisa, però, que un espectacle de pallassos com Èxode requereix una quinzena de funcions per treure'n tot el rendiment artístic. Pepa Plana, Joan Montanyés Monti i Joan Valentí Nan, els tres pallassos protagonistes del muntatge, es van trobar per primera vegada en un capítol de La sagrada família de Dagoll Dagom i, de seguida, es van posar a treballar plegats en el que ja tenien clar que s'havia de titular Èxode. El resultat és un producte ben elaborat, amb una crítica plena d'humor, en què es veuen reflectits moments crucials de la història de Catalunya. Bombes, soldats combatents, exiliats als camps d'Argelers i l'Espanya més profunda impregnen un espectacle que, de ben segur, portarà cua, perquè alguna de les escenes més còmiques no seran ben enteses per qui hi vulgui veure un to de burla.

Però el públic d'Èxode també percebrà –i els actors en són conscients–, que aquesta nova producció els ha quedat molt catalana, “molt nostrada”, tal com la qualifica Pepa Plana, i que per dur-la fora del país caldrà fer-ne una versió que s'entengui allà. No renunciaran, però, ni a les bailaoras vestides amb bata de cola, ni al sarcasme que utilitzen per referir-se a un conegut programa de televisió obsessionat de manera malaltissa per Catalunya.

Des de Valls, Èxode comença un viatge que el portarà a Reus, Esparreguera i Igualada. A partir del mes de gener farà temporada a Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.