Societat

La contra

A punt per rebre les orenetes

Sant Adrià instal·la trenta nius artificials a l'edifici de l'ajuntament, gràcies a un projecte de recuperació de la fauna urbana, perquè les aus hi tornin a anar

La proximitat amb el Besòs explica que Sant Adrià sigui un dels municipis amb la colònia d'orenetes més important de tota l'àrea metropolitana. “La distància amb el riu és un factor important per tal que aquestes aus pugin aconseguir la matèria primera amb què elaboren els nius i aconseguir el menjar”, explica Anna Dalmau, coordinadora del projecte Oreneta de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) que es desenvolupa a Sant Adrià. L'any passat, per exemple, es van comptabilitzar fins a 136 nius d'oreneta cuablanca a Sant Adrià, una xifra rècord a la qual enguany costarà d'arribar.

El motiu és que les obres de millora de la façana de l'ajuntament, que ja estan enllestides, van obligar fa uns mesos a retirar tots els nius existents. El regidor de Medi Ambient, Gregorio Camacho, explica que el projecte de remodelació de la façana, subvencionat pel fons de Zapatero, es va haver de retardar. “Ens vam posar en contacte amb els agents rurals i amb l'ICO per tal que intentessin mantenir alguns nius, però va ser complicadíssim”, recorda. Per això, s'ha decidit instal·lar una trentena de nius artificials –vinguts expressament d'Alemanya– per fer de “reclam” per a les aus. La mesura ha suposat un cost mínim de 600 euros. La trentena de nius representen només el 20% de la colònia existent, però els responsables de la iniciativa confien que les orenetes els ocupin aviat i en facin més per si soles. L'actuació va lligada a un projecte de recuperació de la fauna urbana molt més ampli, un projecte que contempla el cens d'altres aus migratòries que nidifiquen al municipi, com ara els ratpenats o els falciots, entre d'altres. El projecte està impulsat per l'ICO, els agents rurals i l'Ajuntament i pretén “protegir” aquestes espècies d'aus amb presència a Sant Adrià. El regidor de Medi Ambient avança que la iniciativa “va més enllà del cens”. “La intenció és implicar-hi les escoles”, afirma Camacho. Segons explica, s'està estudiant la manera d'incloure l'actuació en la guia d'activitats pedagògiques de l'any vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.